SZBU: állami pénzeket lopnak a hivatalnokok az ATO övezetében

2016. január 4., 15:54

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) munkatársai egy sor, tisztségviselők által az állami költségvetés terhére elkövetett visszaélésre derítettek fényt a terrorellenes művelet (ATO) övezetében – jelentette az Ukrajinszka Pravda a titkosszolgálat sajtószolgálata által nyilvánosságra hozott jelentés alapján.

Így például a Volnovahai Járási Állami Adminisztráció oktatási osztályának tisztviselői megállapodást kötöttek vállalkozókkal a fűtési rendszerek javítására a járás oktatási intézményeiben. A hivatalnokok 600 ezer hrivnyát utaltak át hőmennyiségmérők beszerzésére és felszerelésére, a vállalkozók azonban nem teljesítették a szerződésben vállaltakat. Az ügyben bűnügyi eljárás indult Ukrajna Büntetőtörvénykönyve 364. paragrafusának 1. része alapján (állami tisztviselő által jogtalan nyereségszerzés céljából elkövetett hatalommal vagy hivatali helyzettel való visszaélés).

Kramatorszkban hivatalnokok egymillió hrivnya kárt okoztak a költségvetésnek. Ekkora összeget tulajdonítottak el ugyanis a városi lakásalap rekonstrukciójára elkülönített keretből. Ebben az esetben a Büntetőtörvénykönyv 191. paragrafusának 3. része alapján (többrendbeli hűtlen kezelés, sikkasztás hivatali visszaélés útján) indult büntetőeljárás.

Ugyanakkor a Novoajdari Nagyközségi Tanács tisztviselői a ténylegesnél magasabb árat tüntettek fel a település útburkolatainak javítására a költségvetési dokumentációban. Ezzel több mint egymillió hrivnya kárt okoztak az államnak. Az ügyben a Büntetőtörvénykönyv 366. paragrafusának 2. része (tisztviselő által elkövetett, súlyos következményekkel járó okirathamisítás) alapján indult eljárás.

Sztarobiljszkben az egyik technikum vezetői a gyanú szerint a tudományos-termelési épület lebontásán nyerészkedtek. Az építőanyagok leírása és értékesítése során a tisztségviselők egymillió hrivnyát tulajdonítottak el. Az ügyben a Büntetőtörvénykönyv 191. paragrafusának 5. része alapján (különösen nagy öszegű hűtlen kezelés, sikkasztás hivatali visszaélés útján) indult eljárás.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)