Kárpátaljáról – röviden

2016. január 6., 10:06 , 782. szám

Robbanás történt a Szojuz földgázvezeték kárpátaljai szakaszán

Felrobbant a Szojuz földgázvezeték egy szakasza múlt pénteken Huszt közelében, a detonáció helyén 50 méter magasra csaptak fel a lángok – jelentette az MTI.

A Rendkívüli Helyzetek Állami Szolgálata (DSZNSZ) kárpátaljai részlegének ügyeletére kijevi idő szerint reggel 10 órakor érkezett a bejelentés, hogy szivárog a gáz a földgázvezetékből a huszti járási Horodilovo falu közelében. A föld alatti vezetékből kiömlött gáz 12 órakor berobbant, és a detonáció következtében 50 méter magasra csaptak fel a lángok – adták hírül kárpátaljai hírportálok.

A DSZNSZ sajtószolgálatának közlése szerint a hegyes terepen történt gázrobbanásnak nem voltak sérültjei, a vezetéket lezárták. A Huszti Polgármesteri Hivatalban műveleti törzset hoztak létre. A robbanás nem érintette a környező települések földgázellátását.

A Zakarpattya Online által idézett rendőrségi vélemény szerint a cső sérülését 1-1,5 méterrel a felszín alatt talajsüllyedés okozhatta.

A Szojuz csővezetéket, amely Oroszországból az Európai Unióba szállítja a földgázt, az 1980-as évek végén helyezték üzembe. Az 1,42 méter átmérőjű vezeték éves kapacitása 26 milliárd köbméter, a hossza Ukrajna területén 1567 kilométer.

Halálos cigaretta

Közvetetten a dohányzás végzett egy helyi lakossal a técsői járási Kökényesen (Ternovo) – derül ki a Karpatszkij Objektív tudósításából.

Január 2-án délelőtt a községi felcser értesítette a mentőket a 34 éves férfi haláláról. A rendőrségi vizsgálat szerint a szerencsétlenül járt ember lezuhant saját háza első emeleti erkélyéről.

Az elhunyt feleségének szavai szerint férje hajnalban kiment az erkélyre elszívni egy cigarettát. Az ittas férfi ekkor zuhant le a balkonról, amelynek hiányzott a korlátja. A ház urának eltűnésére csak órákkal később figyeltek fel. Élettelen testére aggódó felesége talált rá az erkély alatt. A holttestet boncolásra a Técsői Járási Kórház halottasházába szállították.

Újabb emberéletet követelt a tűz

Tűzesetet jelentettek január 4-én reggel a técsői járási Úrmezőről (Ruszke Pole) – jelentette a mukachevo.net.

A tűz az egyszintes Tereskova utcai lakóház egyik szobájában keletkezett, de a szomszédok csak akkor vették észre, hogy mi történt, amikor a lángok már a tetőzetre is átterjedtek.

A kijevi idő szerint hajnali 4.55 órakor érkezett riasztásra Técsőről és Taracközről (Tereszva) is indultak tűzoltókocsik a helyszínre, s a lánglovagoknak rövid időn belül sikerült eloltaniuk a tüzet. Ekkor találtak rá az egyik szobai ágyon a ház magányosan élő 43 éves tulajdonosának holttestére.

A tűz keletkezésének okát még vizsgálják. A lángok megsemmisítették a lakóházat és annak berendezését, valamint az udvari melléképület tetőzetében is kár keletkezett – jelentette a Rendkívüli Helyzetek Állami Szolgálatának kárpátaljai megyei főosztálya.

Kidöntött egy villanyoszlopot a száguldó Mercedes

A Mercedes óránkénti 150 kilométeres sebességgel haladt a nagyszőlősi Leizman utcán, amikor a vasbeton villanyoszlopnak ütközött – jelentette hétfőn olvasóinak beszámolóira hivatkozva a Szevljus Info.

Az oszlop az ütközéstől kidőlt, amitől egy időre az egész utca villanyáram nélkül maradt.

A portál által közölt fotók tanúsága szerint az autó erősen megrongálódott, a Mercedes vezetője azonban, aki egyedül utazott a járműben, sértetlenül megúszta a balesetet.

Moszkal nem hisz az új rendőrségben

Hennagyij Moszkal kárpátaljai kormányzó a Viszokij Zamok lapnak adott interjújában egy egészséges emberhez hasonlította az új rendőrséget, amely tbc-s betegek között találja magát – írta az Ukrajinszka Pravda.

Arra a kérdésre, hisz-e a Belügyminisztériumban végbemenő pozitív változásokban, illetve hisz-e az új járőröző rendőrségben, Moszkal kijelentette: „Természtesen, nem hiszek”.

„A kórterembe, ahol fertőző tuberkulózisos betegek tartózkodnak, beeresztenek egy egészséges embert, s két feladatottal bízzák meg: ne betegedjék meg, és gyógyítsa meg a többieket. Lehetséges ez?!” – tette hozzá.

„Mennyi ideig tarthat ki az új járőröző rendőrség egy totálisan korrumpált társadalomban? Vajon a korrupcióval küzdeni hivatott egyre újabb szervek létrehozása eredményre vezet? Vagy a korrupcióellenes fórumok? – tette fel a kérdést Moszkal.

Véleménye szerint, ha az országban le akarnák győzni a korrupciót, szakembereket bíznának meg ezzel, s nem műkedvelőket.

A volt rendőrtábornok rámutatott, hogy „a világ egyetlen országa sem győzte le a korrupciót”. „Létezik egy fogalom: a korrupció minimalizálása. De mi valamiért gyarapítjuk, és nem minimalizáljuk. Gyarapítjuk az ellene küzdő hivatalok számával együtt” – mondta Moszkal.

Késsel végzett férjével az ittas asszony

Késsel támadt férjére a feleség egy vita során a munkácsi járási Ignécen (Znyacjovo). A férfi belehalt a sérülésbe – jelentette a mukachevo.net.

A házastársak között italozás közben támadt nézeteltérés. A 34 éves asszony amolyan végső érvként kapott a kés után, s azzal hason szúrta 35 éves párját. A férfi útban a kórházba belehalt az elszenvedett súlyos sérülésbe, illetve a vérveszteségbe. Az ügyben megindult a nyomozás.

Hattyút mentettek a DSZNSZ munkatársai

Ungvári állatvédők kérték a Rendkívüli Helyzetek Állami Szolgálatának (DSZNSZ) segítségét egy bajba jutott hattyú megmentéséhez – jelentette a Novini Zakarpattya.

A mentőszolgálat közlése szerint a madár az erős fagy miatt került bajba a Borzsa folyón az ilosvai járási Beregrosztoka (Velika Roztoka) közelében.

A DSZNSZ ilosvai hegyi kutató és mentő osztagának, valamint az 5. számú állami tűzoltó- és mentőalakulatnak a helyszínre érkező munkatársai egy vízre bocsátott csónakon közelítették meg óvatosan a hideg miatt befagyott folyón bajba került hattyút. A befogott madarat átadták az önkénteseknek, akik gondoskodnak a madárról, amíg jobbra fordul az idő.

Összeállította: ntk