Megkezdődött az új típusú személyi igazolványok kiadása

2016. január 11., 15:33 , 783. szám

Első ütemben a plasztikkártya (ID-kártya) külalakú igazolványokat azoknak a 16. életévüket betöltött személyeknek fogják kiállítani, akik először igényelnek személyi igazolványt – jelentette az UNIAN hírügynökség.

Az ID-kártya úgynevezett érintkezés nélküli digitális adathordozót, chipet tartalmaz, amelyen tulajdonosa személyi adatai mellett biometrikus adatait, valamint a lakóhelyére és a családi állapotára vonatkozó információkat is rögzítik.

Az UNIAN emlékeztet, hogy a hatályos törvények értelmében az Állami Migrációs Szolgálat (DMSZ) által eddig kiállított személyi igazolványok érvényességi ideje nem korlátozott, ezért az új típusú okmányok megjelenése után is megőrzik érvényességüket. A polgároknak jogukban áll új igazolványra cserélni a régit, de nem kötelező megtenniük ezt.

Az új típusú okmányt ingyen állítják ki azok számára, akik először igényelnek személyi igazolványt – teszi hozzá a hírügynökség.

A DMSZ-nek azokban a helyi kirendeltségeiben, ahol még hiányzik az új típusú kártyák kiállításához szükséges berendezés, a polgároknak ideiglenesen továbbra is a régi típusú igazolványt (a könyvecskét) fogják kiadni.

(unian.ua/Kárpátalja)