Krím: vizsgálatot követelnek

2016. január 13., 19:49

A krími parlament arra kérte az orosz hatóságokat, hogy derítsék ki, elkövetett-e Ukrajna népirtást a félszigettel szemben elrendelt gazdasági szankciókkal és blokáddal. Azt is kérte, hogy az orosz diplomácia támogassa nemzetközi szervezetek bevonását a vizsgálatba.

A 2014-ben Oroszország által annektált ukrajnai félsziget parlamentje szerdán elfogadott nyilatkozatában az orosz külügyminisztérium politikai, diplomáciai és információs segítségét kérte ahhoz, hogy az ENSZ Közgyűléséhez és Biztonsági Tanácsához, a FÁK parlamentközi közgyűléséhez, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezethez, illetve az Európa Tanácshoz fordulhasson.

Arra szeretné kérni a szervezeteket, derítsék ki, hogy Ukrajna megsértette-e a népirtás megakadályozására vonatkozó, nemzetközi egyezményben vállalt kötelezettségeit, és büntesse meg amiatt, hogy nem tett meg minden tőle telhetőt a „krími lakosság elleni népirtás megakadályozása” érdekében.

A félsziget parlamentje szeretné elérni, hogy az ENSZ BT sürgősséggel vegye napirendjére a félsziget ukrán blokádjának az ügyét, majd adja át a kérdés kivizsgálását a Nemzetközi Bíróságnak.

A képviselők felszólították az orosz főügyészséget és szövetségi nyomozóbizottságot, hogy kezdjenek vizsgálatot a „krími lakosság elleni ukrajnai népirtás” ügyében.

Az ukrán kormány december 16-án megtiltotta mindenféle termék és szolgáltatás bevitelét az Oroszország által törvénytelenül elcsatolt Krím félszigetre. A határozat szerint az elfogadástól számított 30 napon belül életbe lépő tilalom alól csak az utazók személyes holmijai és a segélyszállítmányok képeznek kivételt.

Krími tatárok és ukrán önkéntesek tavaly szeptember óta tartják blokád alatt a dél-ukrajnai Herszon megyében a félszigetre vezető összes közutat, hogy megakadályozzák az áruszállítást.

November végén az ukrán áramszolgáltatás is megszakadt a Krím felé, miután ismeretlenek megrongálták Herszon megyében a vezetékeket. December elején részben helyreállították azokat, de az év utolsó napján ismét megszakadt a félsziget áramellátása egy robbantás miatt. A Kahovka-Titan vezeték az utolsó volt abból a négyből, amellyel Ukrajna árammal látta el a félszigetet – írta az MTI.

 

(faktor.hu/Kárpátalja)