Opora: A referendum felvetésével csupán az alkotmánymódosítást akarják elodázni

2016. január 26., 08:17

Olha Ajvazovszka, az Opora civil hálózat parlamenti és választási programjainak koordinátora szerint egyes pártok felvetése, hogy rendezzenek országos referendumot az alkotmánymódosításról, csupán eszköz az erről tartandó parlamenti szavazás elodázására – írja az Ukrajinszka Pravda. Hozzátette: a hatályos Az összukrán referendumról című törvény nem teszi lehetővé, hogy a megfelelő szinten rendezzék meg a népszavazást.

„A referendumot eszközként használják a mára teljesen nyilvánvalóvá vált politikai válság elodázására: a parlamentben nincs koalíció és egyetértés a különböző politikai csoportok között” – jelezte Ajvazovszka.

Emlékeztetett, hogy az Alkotmány az ország területének változása, avagy az alaptörvény 1., 3., 13. fejezeteinek módosítása esetén teszi kötelezővé a népszavazással való megerősítést, ugyanakkor tiltja a referendumot az adókat, a költségvetést és az amnesztiát érintő kérdésekben. Ily módon, szavai szerint, nincs jogi akadálya a népszavazásnak a decentralizációt vagy az igazságszolgáltatást érintő alkotmánymódosítás ügyében.

Ugyanakkor Ajvazovszka véleménye szerint megengedhetetlen a jelenlegi jogszabályok alapján tartani meg a népszavazást.

„A bizottságok megalakítása, a szavazatszámlálás – minden a közigazgatási vertikumhoz kötődik a teljes kontroll végett bármilyen referendum esetén. Elenyésző a bizalom e törvény iránt a szakértők körében. Ezért a referendum eszköze ellen maguk a politikusok fognak panaszt emelni, ugyanazok, akik ma kezdeményezik azt” – közölte.

Hasonló véleményen van Olekszij Koselj, az Ukrajnai Választók Bizottsága civil szervezet vezérigazgatója. A referendum felvetése egyes pártok részéről szerinte is azzal hozható összefüggésbe, hogy nem kívánják támogatni a változásokat a parlamentben.

Koselj a kétségeinek adott hangot a referendum megtartásának célszerűségét illetően is. Ajvazovszkához hasonlóan úgy vélte, hogy ki kellene dolgozni a megfelelő jogszabályokat, mielőtt népszavazást írnának ki.

Az Ukrajinszka Pravda emlékeztet, hogy korábban Volodimir Hrojszman, a Legfelsőbb Tanács elnöke is ellenezte a referendum kiírását.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)