Ünnepi rendezvények Tisza­csomán és Badalóban

A magyar kultúra napja

2016. január 27., 10:59 , 785. szám

A tiszacsomai kultúrház tánccsoportja és a helyi középiskola tanulói is felléptek azon a verses, táncos, zenés darabokból összeállított rendezvényen, amelyet szombaton tartottak a tiszacsomai iskolában a magyar kultúra napjának méltatása alkalmából.

Köszöntőjében Rácz János, a KMKSZ helyi alapszervezetének elnöke azt emelte ki, hogy közösségükben már évek óta megemlékeznek ilyenkor a magyar történelem, költészet és irodalom nagyjairól, különösképpen Kölcsey Ferencről, a Himnusz szövegének szerzőjéről.

Jakab Lajos, a Beregszászi Járási Tanács képviselője, a KMKSZ Badalói Alapszervezetének alelnöke azt emelte ki, hogy nemzeti imánk szerzője, Kölcsey Ferenc 200 éve alig néhány kilométerre innen, Szatmárcsekén élt és alkotott, ott jegyezte le a Himnusz kéziratát is, így méltán lehetnek büszkék rá azok is, akik a határ innenső oldalán élnek.

A rendezvény végén Rácz János okleveleket nyújtott át a magyar kultúra fejlesztése érdekében ténykedő személyeknek, így Reskó Papp Angélának, a tánccsoport vezetőjének, Mészáros Erzsébetnek, a tiszacsomai kultúrház vezetőjének, Fejes Istvánnak, a helyi középiskola igazgatójának, Kovács Ágota tanárnak, Tóth Ilona nyugalmazott óvodavezetőnek és másoknak.

A magyar kultúra napja alkalmából rendezett tiszacsomai eseményt a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezete és a KMKSZ helyi alapszervezete támogatta.

* * *

Vasárnap Badalóban is megemlékeztek a magyar kultúra napjáról.

A helyi református templomban megtartott ünnepi istentiszteleten Sápi Zsolt lelkipásztor hirdetett az igét, majd azt követően Jakab Lajos badalói családorvos, a KMKSZ helyi alapszervezetének alelnöke számolt be arról, hogy a gyülekezet néhány tagjával a napokban megkoszorúzták Kölcsey Ferenc szatmárcsekei síremlékét. Mint mondta, a badalói református gyülekezet már közel egy évtizede rendszeresen képviselteti magát testvértelepülésük, Szatmárcseke rendezvényén, amelyet a Tisza-parti község mindmáig leghíresebb polgára, Kölcsey Ferenc emlékének szentelnek.

A megemlékezés végén a gyülekezet fennállva énekelte el Kölcsey legismertebb szerzeményét, nemzeti imánkat, a magyar himnuszt.

(tamási)