Dán külügyminiszter: Az Oroszország elleni EU-s szankciók fenntartása az ukrán reformoktól függ

2016. február 6., 12:22 , 787. szám

Alááshatja az Európai Uniónak az Orosz Föderációval szembeni szankciós politikáját, amennyiben nem lesz hatékony Ukrajnában a „minszki megállapodásokkal” összefüggő reformok megvalósítása – jelentette ki Kristian Jensen dán külügyminiszter a Reutersnek adott interjújában, melyet több ukrán internetes kiadvány is idéz.

„Ha Ukrajna nem valósítja meg a minszki megállapodásokkal összefüggő reformokat, Európának igen nehéz folytatni az Oroszország elleni szankciók támogatását” – közölte.

„Ukrajnának már most meg kell valósítania a reformokat, nem várhat” – hangsúlyozta Jensen.

A miniszter hozzátette, hogy Ajvarasz Abromavicsusz gazdaságfejlesztési és kereskedelmi miniszter lemondása jelzés, hogy Európának növelnie kell az Ukrajnának nyújtott támogatást. Az Ukrajinszka Pravda szerint megjegyezte ugyanakkor, hogy az Európai Unió és a többi nyugati kormány Ukrajnába, a világ egyik legkorruptabb országába fektet pénzt.

A Dzerkalo Tizsnya internetes változata emlékeztet, hogy a Nyugat szankcióit Moszkva ellen 2014-ben vezették be több csomagban, miután Oroszország megszállta az ukrajnai Krímet, majd később amiatt is, mert támogatta az oroszbarát szeparatistákat a Donyec-medencében. Így 2014 júliusában az EU (valamint az Egyesült Államok is) gazdasági szankciókat vezettek be Oroszország ellen, amelyek az energetikai, banki és védelmi ágazatokat érintették.

Az elmúlt esztendő végén az Egyesült Államok bővítette azoknak a természetes és jogi személyeknek a körét, akikkel szemben korábban szankciókat vezettek be az ukrajnai helyzet destabilizálásában játszott szerepük miatt. Az Európai Unió Tanácsa szintén meghosszabbította az Oroszország elleni gazdasági szankciókat 2016. július 31-ig.

(zn.ua/pravda.com.ua/Kárpátalja)