Nyugtalan az IMF az ukrajnai helyzet miatt

2016. február 10., 15:52 , 788. szám

A Nemzetközi Valutaalap, Ukrajna legfontosabb hitelezője nyugtalanságának adott hangot az országban kialakult helyzet, az államigazgatási reform lassulása és a korrupció elleni hatékony fellépés elmaradása miatt – jelentette az UNIAN hírügynökség, amely ismertette Christine Lagarde-nak, az IMF vezérigazgatójának nyilatkozatát.

„Nyugtalansággal tölt el az államigazgatási reform, a korrupció elleni küzdelem gyengülése, valamint a jog és a törvényesség befolyásának csökkenése az állami politika alakításába. Ha hiányzik a törekvés a reformok élénkítésére, a korrupció elleni küzdelem fokozására, nehezen képzelhető el, miként folytathatja az Alap a programot (az Ukrajnával való együttműködését – UNIAN) és segíthet a sikeressé tételében” – idézi Lagarde szavait az IMF külkapcsolatokért felelős igazgatósága.

Lagarde véleménye szerint Ukrajna azt kockáztatja, hogy megismétlődik az elmúlt évek tapasztalata, ami a sikertelen reformokat illeti.

„Ukrajna a megbukott reformok korához való visszatérést kockáztatja, amit az ország már átélt közelmúltbeli története során. Ezzel összefüggésben nagyon fontos, hogy az ország vezetése visszafordítsa Ukrajnát a reformok perspektivikus útjára” – hangsúlyozta az IMF vezérigazgatója.

Az UNIAN emlékeztet, hogy az IMF 2015. március 1-jén hagyta jóvá az ukrán gazdaság finanszírozási programját a kibővített finanszírozási mechanizmus (Extended Fund Facility – EFF) alkalmazásával 17,5 milliárd dollár összegben, 4 év készenléti idővel. Az első, 5 milliárd dolláros részletet március 13-án kapta meg Ukrajna, a másodikat – 1,7 milliárd dollárt – pedig 2015. augusztus 4-én folyósították a számára.

A program második felülvizsgálata két szakaszban zajlott. Az IMF missziója tavaly szeptemberben látott munkához Kijevben, majd a helyhatósági választások miatt, illetve mivel viták folytak az országban az adóreformot és a 2016-os költségvetés tervezetét illetően, október 2-án felfüggesztette a tárgyalásokat. Az egyeztetések novemberben folytatódtak.

Ukrajna és az IMF jelenleg egyeztetik a reformok végrehajtásáról szóló jelentést, valamint a Memorandumot az együttműködési program második felülvizsgálatáról, illetve a felek további teendőiről, ami a monetáris, banki, korrupcióellenes politikát, a nyugdíjreformot és a privatizációt illeti.

Az IMF igazgatótanácsának döntésétől függ, hogy Ukrajna megkapja-e a hitel harmadik, 1,7 milliárd dolláros részletét. A hitelrészlet folyósítására vonatkozó pozitív IMF-döntés azért is fontos az ország számára, mivel további 2,3 milliárd dollárnyi hitel és hitelgarancia lehívását teszi lehetővé az Európai Uniótól, a Világbanktól és az Egyesült Államoktól.

Január 21-én Petro Porosenko ukrán elnökkel találkozva Christine Lagarde reményének adott hangot, hogy a Memorandumot sikerül már a közeljövőben tető alá hozni, s pozitív lesz az IMF igazgatótanácsának a harmadik hitelrészlet folyósítására vonatkozó döntése is. Porosenko jelezte: arra számítanak, hogy már februárban hozzájutnak a kölcsönhöz.

A Dzerkalo Tizsnya (DT) hetilap internetes változata ugyanakkor emlékeztet, nemrég a Bloomberg arról cikkezett, hogy Ajvarasz Abromavicsusz „reformminiszter” minapi lemondása és a korrupcióra vonatkozó kijelentéseinek hatására a befektetők körében ismét felmerült Ukrajna esetleges államcsődjének a lehetősége az éppen hogy csak elkezdett reformok megtorpanása miatt. A Nyugat az ukrajnai reformok folytatását követeli. Kijevben arra számítanak, hogy rövidesen átalakítják a kormányt, Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök ugyanakkor minden bizonnyal a helyén maradhat – írja a DT az ukrajnai helyzetről.

(unian.ua/zn.ua/Kárpátalja)