Július 11-én kezdődik a felsőoktatási felvételi kampány

2016. február 20., 13:08

Az idei felvételi kampány rövidebb lesz a tavalyinál, az elmúlt évi kampány során a jelentkezések több mint egyharmadát elektronikus formában nyújtották be – közölte Inna Szovszun, az oktatási miniszter első helyettese sajtótájékoztatóján, amelyről a miniszteri kabinet titkárságának jelentése alapján számolt be az UNIAN.

A miniszterhelyettes szavai szerint a demográfiai helyzet miatt a végzősök száma legalább 2019-ig csökkenni fog, ezért nem volna célszerű hosszabb ideig működtetni a felvételi bizottságokat.

„Ez a döntés nem okoz majd hosszú sorokat a felvételi bizottságok előtt” – biztosított Szovszun.

Jelezte továbbá, hogy akik olyan szakokra felvételiznek, ahol elbeszélgetésen, kreatív versenyen kell részt venni, esetleg vizsgát kell tenni, azok július 20-ig nyújthatják be a jelentkezésüket.

Közölte, az államilag finanszírozott hallgatói helyekre a felvétel legkésőbb augusztus 6-ig megtörténik. Hozzátette: idén utoljára hirdetnek felvételt molodsij szpecialiszt és szpecialiszt szintű képzésekre.

A felvételizők idén is a tavaly bevezetett prioritási rendszer szerint nyújthatják be jelentkezésüket.

„A prioritási rendszer igazolta sikerességét. Automatikusabbá és átláthatóbbá vált ezáltal az eljárás, így 2015-ben a jelentkezőknek gyakorlatilag a 85 százaléka az első automatikus felvételi hullám során elhelyezést nyert” – hangsúlyozta Szovszun.

A 2016-os felsőoktatási felvételi kampány során az elmúlt évhez hasonlóan minden továbbtanulni vágyó 15 jelentkezést nyújthat be, megszűnik a korlátozás a választható felsőoktatási intézmények számát illetően, ugyanakkor mindenki csupán öt különböző szakot jelölhet meg.

(unian.ua/Kárpátalja)