Elvitatható-e a befejezetlen ingatlan tulajdonjoga?

2016. február 24., 10:05 , 789. szám

„Igényt tarthat-e a volt férjem a bíróságon egy olyan ingatlan fele részének a tulajdonjogára, amelyet hivatalosan még át sem adtak, s amely egy olyan telken épült, amelyet édesapámtól kaptam ajándékba? ”

– A Polgári törvénykönyv 331. cikkelye értelmében az átadás előtt álló, illetve a regisztráció alá eső tulajdonra vonatkozó tulajdonjog az átadásának, illetve a rá vonatkozó tulajdonjog regisztrálásának pillanatában keletkezik. Ukrajna Legfelső Bírósága Plénumának 2015. 02. 07-i, 5. számú határozata (Про судову практику в справах про захист права власності та інших речових прав) értelmében az ilyen tulajdonra vonatkozó tulajdonjog keletkezéséig csupán az építése, létrehozása során felhasznált anyagok és berendezések tulajdonjoga létezik.

Ily módon a törvény nem ad lehetőséget arra, hogy bírósági úton állapítsanak meg tulajdonjogot egy befejezetlen ingatlanra, hacsak előzetesen nem lett regisztrálva a tulajdonjoga a törvény által megállapított módon az állami regisztrációt végző szervnél.

hk