Harkivban meggyilkolták a polgármester közeli barátját

2016. február 26., 14:07

Jurij Dement üzletembert abban a temetőben lőtték agyon, ahol az édesanyja nyugszik – közölte a sajtó.

A Vosztocsnij dozor helyi kiadvány szerint a gyilkosság kijevi idő szerint reggel 9 és 10 óra között történt.

„Dement teste a hátán fekszik, a karjai összekulcsolva a mellén, fejjel a kijárat felé a 3-as városi temetőben, az anyja sírjától balkézre” – írta a Facebookon Rosztyiszlav Kaszjanenko harkivi újságíró, akit az UNIAN idéz.

Az 52 éves üzletembert automata karabélyból lőtték le, a fején érte a golyó. Valószínűleg meglesték a temetőben, ahol rendszeresen látogatta édesanyja sírját – közölte az Ukrajinszka Pravda rendőrségi forrásokra hivatkozva. A férfi egyedül volt, nem kísérték testőrök. A portál forrása szerint a gyilkosságot hozzáértő emberek készíthették elő. A Dzerkalo Tizsnya hetilap internetes változata úgy tudja, a rendőrök valószínűleg a gyilkos fegyvert találták meg a tetthely közelében, mintegy 20 töltényhüvellyel együtt.

A temetőbe eljöttek az áldozat barátai és hozzátartozói, megjelent Hennagyij Kernesz harkivi polgármester és a felesége, valamint Mihajlo Dobkin parlamenti képviselő. Dobkin nem kívánta kommentálni az esetet, s gyorsan távozott a tetthelyről, csakúgy, mint Kernesz.

Helyi források szerint Dement közeli barátja, tanácsadója, a jobb keze volt Hennagyij Kernesznek, „talán az egyetlen, akiben az teljesen megbízott”. Ő szervezett gyűjtést Mihajlo Dobkinnal a harkivi üzletemberek körében Kernesz izraeli gyógykezelésére, amikor a polgármester ellen merényletet hajtottak végre 2014 tavaszán. Kerneszre a reggeli kocogás közben lőttek rá, a polgármester egy sor műtéten esett át – emlékeztet az Ukrajinszka Pravda.

A rendőrség egyelőre semmilyen lehetőséget nem zár ki a gyilkosság indítékait illetően, így az sem tudható, hogy a vállalkozót üzleti tevékenysége, vagy Hennagyij Kernesszel összefüggő okok miatt gyilkolták meg.

(pravda.com.ua/unian.ua/zn.ua/Kárpátalja)