Börtönt és pénzbüntetést kért az orosz ügyész Nagyija Szavcsenko ukrán pilótanőre

2016. március 3., 09:19

Huszonhárom évi szabadságvesztés és 100 ezer rubel pénzbüntetés kiszabását kérte az illetékes orosz ügyész szerdán Nagyija Szavcsenko ukrán pilótanőre, akit azzal vádolnak, hogy köze volt két orosz újságíró halálához.

A vád képviselője a dél-oroszországi, Rosztovi területen fekvő Donyeckben zajló bírósági tárgyaláson fejtette ki álláspontját.

Szavcsenkót azzal vádolják, hogy az Ajdar ukrán fegyveres csoport Mi–24-es helikopteren szolgáló pilótanőjeként továbbította az ukrán hadseregnek két orosz televíziós újságíró tartózkodási helyének koordinátáit. A két tévés, Igor Kornyeljuk és Anton Volosin a kelet-ukrajnai Luhanszk megyében 2014 júniusában ukrán aknatűzben vesztette életét. A pilótanő ezzel szemben azt vallotta, hogy felderítő küldetésen volt a kérdéses helyszíntől néhány kilométerre, és még az újságírók életét kioltó aknatámadás előtt szakadárok fogságába esett.

Az ügyész egyebek között emlékeztetett, hogy Szavcsenko – már orosz fogságban – interjút adott, amelyben elismerte, hogy tűzvezetés koordinátora volt. Ezt a nyilatkozatát az ukrán katonanő később visszavonta.

(MTI/Kárpátalja)