Pravoszlávok egy csoportja bocsánatot kért az ukrajnai görögkatolikusoktól

2016. március 7., 17:59 , 791. szám

Hívők és egyházi személyek egy csoportja felszólítja Oroszország és Ukrajna jelenlegi pravoszláv egyházi vezetőit, hogy nyilvánítsák érvénytelennek „a lvivi zsinat tragikus határozatait” – derül ki abból az UNIAN hírügynökség által ismertetett felhívásból, amelyet franciaországi, ukrajnai, Egyesült Államokbeli, oroszországi és hollandiai pravoszláv keresztények tettek közzé nem sokkal az Ukrajnai Görögkatolikus Egyház szovjet hatóságok általi üldöztetése kezdetének 70. évfordulója előtt.

„1946. március 10-én az Orosz Pravoszláv Egyház a szovjethatalom nyomására erőszakkal beolvasztotta a maga kebelébe az Ukrán Görögkatolikus Egyházat. Amikor a március 8–9-i zsinat résztvevői egyházuknak a Moszkvai Patriarchátussal való »újraegyesüléséről« szavaztak, valamennyi ukrán görögkatolikus püspök börtönben volt, őrizet alatt. Az NKVD (a KGB elődje) által a lvivi Szent György Székesegyházba összehívott 216 pap és 19 világi megadta magát a Havriil Kosztelnik atya és két frissen felszentelt pravoszláv püspök, Antonyij Peljveckij és Mihajlo Melnik vezette »kezdeményező csoport« kénye-kedvére. A levéltárak tanúsága szerint Sztálin személyesen döntött az Ukrán Görögkatolikus Egyház likvidálásáról 1945 februárjában, húsz nappal a jaltai konferencia után, melyre Winston Churchill és Franklin D. Rooswelt részvételével került sor” – áll a felhívásban.

A hívők hangsúlyozzák, hogy mértékadó történészeknek és teológusoknak nincs kétségük afelől, miszerint az Ukrán Görögkatolikus Egyház 1946. március 8–10-i lvivi zsinata csupán a zsinat látszata volt.

„Az Orosz Pravoszláv Egyház teljességében nem tekinthető felelősnek az NKVD-KGB által manipulált vagy terrorizált egyházi vezetők döntéseiért. Azonban mi, pravoszláv keresztények felelősnek érezzük magunkat a bűnös hallgatásért, amely ennek az egyháznak a szovjet rezsim általi, a Moszkvai Patriarchátus közreműködésével történt elpusztítását övezi. Tudjuk, hogy világszerte pravoszláv keresztények milliói őszintén elítélik a szovjet kormány és személyesen Joszif Dzsugasvili vallásüldöző intézkedéseit.”

„Alázatos elnézést kérünk minden igazságtalanságért, amelyeknek a Pravoszláv Egyház fedezete alatt váltak az áldozatává, és fejet hajtunk az Ukrán Görögkatolikus Egyház mártírjai előtt” – hangsúlyozták a pravoszláv hívők.

Az UNIAN információi szerint a felhívás kezdeményezője Antoine Arjakovsky (Franciaország, Konstantinápolyi Patriarchátus) ismert pravoszláv teológus volt. A dokumentumot aláíró ukrán pravoszlávok között találjuk Heorhij Kovalenko esperest (Szent Szófia Nyílt Pravoszláv Egyetem), Kosztyantin Szigovot (Duh i Litera Kiadó), valamint Andrij Jurast.

(unian.ua/Kárpátalja)