Brenzovics László: A kárpátaljai magyarság szeretne megmaradni szülőföldjén mint magyar közösség

Ülésezett a Magyar Országgyűlés Külügyi Bizottsága

2016. március 8., 21:57 , 791. szám

Kedden zárt ülésen tárgyalt az ukrajnai helyzetről a Magyar Országgyűlés Külügyi Bizottsága, amelyre Németh Zsolttól, a testület fideszes elnökétől meghívást kapott Brenzovics László parlamenti képviselő, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke.

Az ülést követő sajtótájékoztatón Németh Zsolt jelezte, továbbra is a viszonylagos béke és stabilitás jellemzi az ukrajnai helyzetet, és Magyarországnak az a legfontosabb, hogy Oroszország és Ukrajna között a konfliktus minél alacsonyabb intenzitású legyen. Közölte: az elkövetkező időszakban is arra irányulnak Magyarország erőfeszítései, hogy lehetőség szerint ne újuljanak ki az erőszakos összetűzések, és sikerüljön elősegíteni a stabilitást ebben a konfliktusban, hiszen az ország szomszédságáról van szó. Németh Zsolt arra is kitért, hogy sajnálatos módon nem tapasztalható megfelelő előrelépés a minszki megállapodások végrehajtásában, ami aggodalomra ad okot.

A politikus a magyar–ukrán kapcsolatokról elmondta: a szomszédos ország területi integritását, szuverenitását Magyarország a kezdetektől támogatja, kulcsfontosságú kérdés, hogy Ukrajna meg tudja-e erősíteni az államiságát, és e tekintetben minden erőfeszítésében számíthat Budapest támogatására. Fontosnak nevezte a rendszeres magas szintű párbeszédet, és felhívta a figyelmet arra, hogy Ukrajna már másfél éve nem delegál nagykövetet Budapestre.

A képviselő közölte: Ukrajna számíthat Magyarországra abban is, hogy támogatja az ország európai közeledését, Magyarország szeretné, ha Ukrajna mielőbb elnyerné a vízummentességet, és mindenképpen elsőbbséget kell adni neki ebben a folyamatban.

Németh Zsolt arról is beszélt, hogy „az anyaország ott áll a kárpátaljai magyarok mögött”, hiszen több olyan projektet is indított az elmúlt időben, amely hozzájárult ahhoz, hogy a kárpátaljai magyarságban megerősödhetett az az érzés, hogy számíthatnak az anyaországra, és ezért a honosítás folyamata nagy lendületet kapott az elmúlt időben.

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke hangsúlyozta: az elmúlt időben a migrációs válság és a szíriai helyzet kissé háttérbe szorította az ukrajnai híreket, de ez korántsem jelenti azt, hogy az ukrajnai válság megoldódott volna, helyreállt volna a béke Magyarország szomszédságában. Az ukrán–orosz viszony nagy figyelmet igényel Európa és az Ukrajnával szomszédos államok, így Magyarország részéről – vélekedett.

Mint mondta, a kárpátaljai magyarság a konfliktus békés megoldásában, Ukrajna európai integrációjában, a határtérség fejlesztésében és a jó ukrán–magyar viszonyban érdekelt. Sajnos azonban rövid távon nem látszik a megoldás a problémára, tovább kell haladni a tárgyalásokkal – közölte. Hozzáfűzte: jelentős eredmény, hogy az utóbbi időben csökkent az összecsapások intenzitása, de meg kell találni azt a konszenzust, amellyel végleg rendezhető a válság.

A KMKSZ elnöke kiemelte: fontos, hogy Magyarország támogatja a vízummentesség megadását Ukrajnának, lényeges lenne egy ilyen gesztus Európa részéről.

Brenzovics László, aki az ülésen tájékoztatta a külügyi bizottságot a kárpátaljai magyarság helyzetéről, köszönetet mondott a magyar kormánynak a vidékünknek nyújtott támogatásért, hiszen – mint fogalmazott – „a kárpátaljai magyarság szeretne még ilyen nehéz körülmények között is megmaradni szülőföldjén mint magyar közösség”.

(MTI/szcs)