A biológiai apa örökbe fogadhatja gyermekét?

2016. március 9., 09:34 , 791. szám

„Miként fogadhatja örökbe a gyermeket a biológiai apa, s adhatja át neki a nevét?”

– A kérdést Ukrajna családi törvénykönyve (Cstk.) szabályozza, illetve egy sor egyéb normatív dokumentum rendelkezései is mérvadóak lehetnek. A meghatározás értelmében örökbefogadásnak nevezzük azt a jogi aktust, amellyel a bíróság döntése alapján az örökbefogadó fiúi vagy leányi jogon a családjába fogad egy gyermeket (lásd a Cstk. 207. cikkelyének 1. részét!). A konkrét válaszhoz azonban ismerni kellene az adott eset részleteit, például ki szerepel apaként a gyermek születéséről készült anyakönyvi bejegyzésben, felmerültek-e korábban (jogi) problémák-viták ön (mint a biológiai apa) és gyermeke, illetve ön és a gyermek anyja között, s az sem mellékes, hogy hány éves gyermekről van szó.

Kérdéséből ítélve az sem kizárt, hogy mindössze szeretné, ha biológiai apaként elismernék az apaságát a gyermek vonatkozásában. Ebben az esetben az apaságot az anyának és az apának (amennyiben nem merülnek fel kettejük között vitás kérdések) az anyakönyvi hivatalhoz benyújtott közös kérvénye, vagy a bírósághoz az apaság kimondása tárgyában ön által benyújtott kereset nyomán született bírói határozat alapján mondják ki.

Ami annak lehetőségét illeti, hogy a gyermek az ön nevét vegye fel (lásd a Cstk. 148. cikkelyét!), a siker számos tényezőtől függ, például az anya hozzájárulásától, illetve hétéves kortól a gyermek beleegyezésére is szükség van. Ha az egyik szülő ellenzi a névváltoztatást, a gyámhatóság, illetve a bíróság hivatott dönteni a kérdésben a szülői kötelezettségek teljesítésének, illetve a gyermek érdekeinek figyelembevételével.

hk