Kötelesek a családtagok visszafizetni az elhunyt által felvett hitelt?

2016. március 23., 09:08 , 793. szám

„Anyám hitelt vett fel a bankban, de elhunyt, még mielőtt kiegyenlíthette volna a tartozását. Köteles a családja visszafizetni a kölcsönt?”

Ukrajna Polgári törvénykönyve (Ptk.) értelmében a hagyaték részét képezi az örökséghagyó valamennyi joga és kötelezettsége, amelyekkel a hagyaték megnyílásának pillanatában rendelkezett a megboldogult, s amelyek nem szűntek meg halála következtében (lásd a Ptk. 1218. cikkelyét!). Miután a hitelszerződés nem az adós személyéhez elszakíthatatlanul kötődő kötelezettséget eredményez, a kölcsön visszafizetésének kötelezettsége sem enyészik el a hitelfelvevő halálával.

Megjegyzendő, hogy a Ptk. 1281. cikkelyének 1. pontja értelmében az örökösök kötelesek tájékoztatni az örökséghagyó hitelezőjét az örökség megnyílásáról, amennyiben tudnak az adósságról. Az örökösök ilyen esetekben kötelesek teljes egészében eleget tenni a hitelező követelésének, de csak az általuk elfogadott örökség értékhatáráig (lásd a Ptk. 1282. cikkelyének 1. pontját!). Minden örököst a hagyatékból rá eső résszel arányos hányad terhel az adósságból is. A hitelező követelésének az örökösök kötelesek egy összegben eleget tenni, hacsak nem egyeznek meg erről másként (lásd a Ptk. 1282. cikkelyének 2. pontját!).

A leírtakból következik ugyanakkor, hogy az adósságrendezés kötelessége nem terhel automatikusan minden családtagot, hanem csupán azokat érinti közülük, akik az elhunyt adós örökösei lettek. Értelemszerűen nem terheli fizetési kötelezettség azokat, akiket a törvény vagy az elhunyt végrendelete örökösökként nevez meg ugyan, de akik nem fogadják el vagy visszautasítják az örökséget.

A Ptk. 1273. cikkelye értelmében az örökösnek az örökség megnyílásának pillanatától számított hat hónap áll rendelkezésére ahhoz, hogy elfogadja vagy visszautasítsa az örökséget. Szándékát kérvényben kell jeleznie, amelyet az említett határidőig nyújthat be a hagyatéki ügyet kezelő közjegyzőnek, vagy faluhelyen – közjegyző hiányában – az örökség megnyílásának helye szerint illetékes önkormányzat erre felhatalmazott tisztségviselőjének. Tudni kell, hogy a Ptk. 1268. cikkelyének 3. pontja értelmében a törvény automatikusan úgy tekinti, hogy az örökséghagyóval életvitelszerűen együtt élő örökös elfogadta az örökségét, hacsak az örökség megnyílásától számított hat hónapon belül nem jelezte kérvényben, hogy visszautasítja azt.

hk