Lucenko júniusi választásokkal riogatta a „játszadozó” pártokat

2016. március 26., 11:36

A pártok nem kívánnak kiutat keresni az ukrajnai politikai válságból, így akár már júniusban előrehozott parlamenti választásokra kerülhet sor – jelezte Jurij Lucenko, a Petro Porosenko Blokkja (BPP) parlamenti frakcióvezetője, akit a Dzerkalo Tizsnya (DT) hetilap internetes változata idéz.

„Nincsenek illúzióim azzal kapcsolatban, hogy a parlament – a Narodnij front és a többi politikai erő – égne a vágytól, hogy lezárhassa a politikai válságot” – közölte arra a kérdésre válaszolva, mikor szavazhat a törvényhozás az új miniszterelnök kinevezéséről.

Lucenko egyben felszólította pártokat, hagyják abba a „játékot olyan feltételekkel, amelyek senki számára nem elfogadhatóak”.

„Például az egyik frakció azt követeli, hogy semmi esetre se szűnjön meg a föld eladásának lehetősége, a másik frakció pedig – ugyanabból a dolgozószobából lépve ki – azt javasolja, hogy tiltsák meg a föld értékesítését. Ily módon egyszerűen ellehetetlenítik a koalíciót” – panaszolta.

A frakcióvezető szerint mindaz, amit a parlamenti képviselők követelményként fogalmaznak meg a leendő kabinettel szemben, egy választási kampány kezdetére emlékeztet.

„Addig játszadozhatnak, amíg azokra (a választásokra – a szerk.) már júniusban sor kerül. Nem szeretném, ha így történne” – hangsúlyozta.

A DT emlékeztet, hogy Jurij Lucenko a Legfelsőbb Tanács frakcióvezetőinek március 24-i tanácskozásán Volodimir Hrojszman parlamenti elnököt javasolta a miniszterelnöki posztra, bár utóbb saját pártjának képviselői is jelezték, hogy frakciójuk még nem tárgyalt a jelölt személyéről.

A BPP Szolidaritás pénteki rendkívüli kongresszusának küldöttei megerősítették, hogy a párt ragaszkodik a jelenlegi, Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök vezette kormány távozásához. A következő kabinet megalakításakor a fő szempontnak nem a párthovatartozásnak, hanem a professzionalizmusnak és az eredmény-centrikusságnak kell lennie – áll a kongresszus állásfoglalásában. A pártfórum egyben támogatta Volodimir Hrojszman jelölését a miniszterelnöki posztra.

Korábban Petro Porosenko elnök közölte, azt várja a Legfelső Tanácstól, hogy kedden, március 29-én szavazzon az új kormányról és a miniszterelnökről. Egyben felszólította a régi koalíciót alkotó öt pártot, hogy még ezen a héten állapodjanak meg a miniszterelnök-jelölt személyéről, s terjesszék azt az államfő elé.

(zn.ua/Kárpátalja)