Moszkal: A kormány leplezetlenül veszteget az útjavítási források elosztásával

2016. március 30., 10:36 , 794. szám

„Ukrajna Miniszteri Kabinetjét az útkarbantartási kiadások elosztásakor nem az igazságosság elve vezérli, hanem a gyermekmondóka a fehértollú szarkáról, aki »ennek is adott, meg ennek is adott, amannak meg nem adott«” – írja weboldalán Hennagyij Moszkal kormányzó, a Kárpátaljai Megyei Állami Adminisztráció vezetője.

„Erre vall a 2016-ra jóváhagyott közúti büdzsé elosztásának elemzése (Про розподіл ви­дат­ків державного бюд­же­ту, передбачених за бюд­жет­ною програмою 3111020 «Розвиток мережі та ут­ри­ман­ня автомобільних доріг загального ко­рис­ту­ван­ня» на 2016 рік №176-р – редакція від 16.03.2016). A régiók között összesen több mint 3,5 milliárd hrivnyát osztottak el, azonban míg egyesek ízletes szeletet kaptak a tortából, másoknak csak morzsák jutottak.

Kárpátaljának mindössze 76 500 000 hrivnyát utaltak ki 17 kilométernyi állami jelentőségű országútra (a Kijev–Csap, Tiszaújlak–Nevetlenfalu és Munkács–Rahó autóutak szakaszaira). Ugyanakkor a szomszédos Ivano-Frankivszk megye 461 500 000 hrivnyát kapott 72,2 km állami jelentőségű útra. Lviv megyének 252 600 000 hrivnya lett kiutalva 90,6 kilométernyi útra. A lvivi régióban eleve érdekes a kép. Nem elég, hogy a megye tavaly pótlólagosan 312 000 000 hrivnyát kapott az »útkísérletből« (köszönhetően a tervmutatók túlteljesítésének a vámok által), most az állami jelentőségű utak javítására irányítottak még 87,1 milliót, a falvak között húzódó helyi jelentőségű utakra pedig 165 500 000-t! A kormánydokumentum több mint négy oldalát foglalja el a lvivi régió azon helyi jelentőségű útjainak a listája, amelyeknek a javítását a költségvetésből fogják finanszírozni, ennyit Ukrajna egyetlen más megyéje sem kap. Miféle igazságossági elv ez? Miért vannak egyes megyék kisemmizve, mint az árvák az úri asztalnál? Mit vétett a Miniszteri Kabinetnek Kárpátalja, amely az EU négy tagállamával határos, és 19 határátkelőhelye van? Miért nem vonták be egyáltalán az »útkísérletbe« azt a megyét, ahol a vám stabilan túlteljesíti a bevételi tervet? Miféle felosztása ez a régióknak különböző osztályokra, ahogyan Janukovics idejében történt?

Felszólítom a lvivi régió újságíróit, hogy elemezzék a helyi jelentőségű utak listáját, amelyek vonatkozásában olyan bőkezű volt a kormány, és állapítsák meg, kiknek az egyéni választókerületeiben találhatók. Mert a költségvetési pénzek ilyen »igazságos« elosztása nem egyéb, mint leplezetlen korrupció. Jelenleg a politikai kenőpénzt nem készpénzben, hanem utakban osztogatják!” – írja Hennagyij Moszkal, aki cikkéhez a szóban forgó kormányrendelet vonatkozó oldalait is mellékeli.

(moskal.in.ua/Kárpátalja)