Tulajdonképpen nem a koalíció szavazta meg az új miniszterelnököt

2016. április 14., 14:28

A Petro Porosenko Blokkja (BPP) és a Népi Front (NF) pártok parlamenti frakcióinak csupán 206 képviselője szavazott igennel Volodimir Hrojszman kormányfői kinevezésére a 450 fős ukrán törvényhozásban – jelentette az Ukrajinszka Pravda.

Ugyanakkor 12 független képviselő, 23 honatya a Vidrodzsennya képviselői csoportból, s további 16 a Volja Narodu képviselői csoportból szintén a Petro Porosenko által a BPP és az NF ajánlása alapján a parlament elé terjesztett kormányfőjelöltre voksolt. Összességében így Hrojszmanra 257 honatya szavazott igennel, 50 nem szavazat és 48 tartózkodás mellett, miközben 35-en nem vettek részt a szavazásban.

A BPP frakciójából 131-en támogatták Hrojszman megválasztását, míg négy képviselőjük ellene szavazott, három tartózkodott, egy nem vett részt a szavazásban, heten pedig hiányoztak az ülésteremből.

A Népi Front képviselőinél erősebbnek bizonyult a frakciófegyelem, amennyiben Hrojszman kinevezését 75-en szavazták meg, s ellene senki nem voksolt. Mindössze két képviselőjük tartózkodott a szavazásnál, hárman pedig nem jelentek meg az ülésteremben.

A Batykivscsina, a Szamopomics és az Opozicijnij Blok frakciók egyetlen képviselője sem szavazott az új kormányfőre. A parlament weboldala szerint az Oleh Ljasko Radikális Pártja frakciójának egy képviselője Hrojszman kinevezésére voksolt ugyan, a pártvezető azonban jelezte, hogy Vitko képviselő még tavaly szeptemberben elhagyta a radikálisok frakcióját, s a párt követeli az új parlamenti elnöktől, Andrij Parubijtól, hogy vegyék ezt figyelembe.

Az Ukrajinszka Pravda felhívja a figyelmet, hogy a Vidrodzsennya képviselői csoport teljes létszámban a koalíció jelöltjére szavazott, s három kivétellel a Volja Narodu képviselői csoport szintén Hrojszmant támogatta.

A szavazást követően Oleh Ljasko, a radikálisok pártvezetője rámutatott: a koalíciónak valójában csupán 206 szavazata van.

„Az történt, amire figyelmeztettem… Petro Porosenko Blokkja frakció – 131 szavazat, Népi Front frakció – 75, összesen 206 képviselő. Valójában ez az igazi koalíció” – mondta.

„Az összes többi, aki szavazott, a Volja Narodu, a Vidrodzsennya a Régiók Pártja egykori tagjai, akik ma oligarchikus csoportokat alkotnak” – jelezte Ljasko, aki szerint ebből következően Hrojszmant az oligarchákkal való összeesküvés eredményeként a Régiók Pártja maradványai által választották meg miniszterelnökké. Kijelentette, valójában a parlamentben jelenleg nincs demokratikus európai koalíció, hiszen annak pillanatnyilag 206 képviselője van, miközben az Alkotmány 226-ot ír elő.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)