Megszüntették egy ismert orosz televíziós műsorvezető munkaengedélyét Ukrajnában

2016. április 27., 11:04

Megszüntette a munkaengedélyét az ukrán állami foglalkoztatási szolgálat Szavik Suszter orosz nemzetiségű, kanadai állampolgárságú ismert televíziós műsorvezetőnek – hozta nyilvánosságra kedden az ukrán média.

Suszter a döntés után kijelentette, hogy munkaengedély nélkül is folytatja show-műsorát. Az általa vezetett Suszter Live című élő politikai vitaműsor éveken át meglehetősen népszerű volt Ukrajnában, számos vezető politikus megjelent benne. A botrányoktól sem mentes parázs viták, a műsorban elhangzott kijelentések komoly visszhangot váltottak ki az ukrán sajtóban és a közvéleményt is élénken foglalkoztatták.

A műsor 2008 óta több országos csatornát megjárt, 2010 és 2014 között sugározta az állami egyes televízió is. 2015 szeptemberétől azonban csak a stúdió saját csatornáján és az interneten fut.

Suszter munkaengedélyének bevonása komoly politikai vihart kavart, az ország vezetői rögtön reagáltak rá. Elsőként Vitalij Klicsko, Kijev főpolgármestere vette védelmébe a műsorvezetőt, akivel szerinte helytelenül járt el a hivatal. Támogatása jeléül felajánlotta, hogy a főváros csatornáján, a „Kijev” televízióban kerüljön vetítésre a show-műsor.

Petro Porosenko elnök Facebook-oldalán kifejezte reményét, hogy az illetékes hivatal mihamarabb rendezi a műsorvezető munkaengedélyével összefüggő incidenst. Leszögezte, hogy a sajtószabadság a 2014 őszén kezdődött Majdan-tüntetések egyik legfőbb eredménye és a demokrácia fontos sarokköve.

Volodimir Hrojszman kormányfő a Facebookon közölte: utasította az illetékes hivatalnokokat, hogy mihamarabb tisztázzák a helyzetet.

„Senki nem korlátozhatja a szólásszabadságot Ukrajnában” – szögezte le a miniszterelnök.

(MTI/Kárpátalja)