Az örökös fizet az örökölt lakás utáni tartozásokért

2016. május 11., 08:48 , 800. szám

„Nemrég megörököltem idős nagynéném lakását. Mikor befejeződött a hagyatéki eljárás, és a nevemre írattam az ingatlant, kiderült, hogy az elmúlt hónapokban jelentős tartozás halmozódott fel a villanyáramért, a lakásszövetkezeti közös költségért és a szemétszállításért. A szolgáltatók most azt akarják, hogy én fizessem meg a tartozást, holott a lakás csak nemrég került a birtokomba. Jogos az igényük?”

– Jogos a szolgáltatók követelése. Egyrészt Ukrajna polgári törvénykönyve (Ptk.) 1218. cikkelye értelmében a hagyaték részét képezi az örökséghagyó valamennyi joga és kötelezettsége, amelyekkel a hagyaték megnyílásának pillanatában rendelkezett a megboldogult, s amelyek nem szűntek meg halála következtében. A szolgáltatókkal szembeni tartozások visszafizetésének kötelezettsége sem enyészik el a lakás tulajdonosának halálával.

Másrészt a Ptk. 1268. cikkelye kimondja, hogy függetlenül az örökség tényleges átvételének időpontjától, az az örökös tulajdonát képezi a hagyaték keletkezésének pillanatától fogva. Vagyis a lakás a nagynéni halálának pillanatától az ön tulajdonát képezi. Következésképpen, a lakáshoz kapcsolódó kötelezettségek teljesítése is önre hárul.

hk