Rákóczi emlékét méltatták Brezánban

2016. május 11., 11:28 , 800. szám

II. Rákóczi Ferenc emlékének adózva Ferenc-Feszt néven tartottak első alkalommal fesztivált a ma Ternopil megyéhez tartozó Brezán (Berezsani) váro­sában. Nagyfejedelmünk, Rákóczi és Bercsényi Miklós gróf 1703-ban itt adta ki a brezáni kiáltványt, mely a Habsburg-kormányzat törvénysértéseire hivatkozva hadba szólította az ország „nemes és nemtelen” lakóit.

A május 7–9. között megrendezett fesztivál célja volt a Rákóczi-kultusz fenntartása és megismertetése a helyiekkel is. A szervezők elmondása alapján Ukrajna most harcol úgy a szabadságáért, mint ahogyan azt a magyarok tették 1703-ban. A nemzetközi multikulturális rendezvénynek társszervezője volt a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (II. RFKMF). A Pro Cultura Subcarpathica civilszervezet és a főiskola delegációja különböző programokkal készült a fesztiválra.

A rendezvény első napján a kárpátaljai küldöttség múzeumi látogatáson vehetett részt. Ezt követően a látogatók irodalmi és történelmi előadásokat hallhattak a főiskola tanárainak előadásában. Vasárnap a fesztivál felvonulással kezdődött, melyen a Rákóczi-kort megidéző korabeli ruhákban vonultak fel a főiskola diákjai és a helyi diákok, a menetet tárogatószó kísérte. A brezáni vár falán az összegyűltek megkoszorúzták Rákóczi emléktábláját, ezt követően bevonultak az egykor tündöklően magasló vár udvarára.

Dr. Orosz Ildikó, a II. RFKMF rektora köszöntőjében kiemelte: „Rákóczi Ferenc neve hallatán ma is a magyar nép szabadságküzdelme jut eszünkbe. Tetteinek igazságát az elmúlt több száz év sem halványította el, emlékét a szomszédságunkban élő népek is tisztelik.” A rektor asszony hangsúlyozta: a jelen nemzedék feladata, hogy a nagyfejedelemnek mint államférfinak az emlékét ébren tartsa és példaként állítsa a jövő generációi elé.

Faragó László beregszászi magyar konzul a Rákóczi-szabadságharcról és annak előzményeiről beszélt köszöntőjében. Kiemelte, a brezáni kiáltvánnyal kezdetét vett események arra emlékeztetnek minket, hogy bizonyos alapvető jogok az emberek elidegeníthetetlen sajátjai, azok csorbítása bűn, azokért küzdeni kell nemre, társadalmi osztályra, etnikumra és vallásra való tekintet nélkül. Mindezekről önként lemondani sosem szabad – mondta Faragó László.

Volodimir Muzicska helyi polgármester köszönetét fejezte ki a szervezőknek a fesztivál létrejöttéért. Elmondta, hogy a fesztivállal céljuk, hogy megmutassák, hogy Európa felé szeretnének közeledni. „Nemcsak egy magyar történelmi személyiségről beszélünk, hanem egy európai történelmi személyiségről is, aki kötődött a mi városunkhoz is. Rákócziról mindannyian példát vehetünk” – mondta a polgármester.

A köszöntéseket követően kulturális programmal folytatódott a rendezvény, melyen a Sodró Együttes adott nagyszabású koncertet és tartott táncházat, melyen a jelenlévők megismerkedhettek az autentikus magyar népzenével és néptánccal. A főiskola tánccsoportja Szilágyi László vezetésével palotás tánccal kápráztatta el a helybelieket, az énekkar pedig Rákóczi-nótákat adott elő. Lehetőség volt hagyományos magyar ételek és italok kóstolójára is, melynek igazán nagy sikere volt. A rendezvényen magyar és ukrán nyelven is elhangzott Rákóczi brezáni kiáltványa.

A kárpátaljaiak részvételét a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztosság támogatta. A szervezők elégedettek voltak, hiszen több mint félezren látogattak el a rendezvényre, hagyományteremtő jelleggel hozták létre a fesztivált, ezért remélik, hogy jövőre még több érdeklődőt tudnak majd odavonzani.

VE