Majd 50 gyermek halt meg Donyeck megyében a harcok kezdete óta

2016. május 23., 17:01

A „terrorista agresszió” kezdete óta 49 gyermek meghalt, 138 megsebesült a megye területén – derül ki a nemzeti rendőrség Donyeck megyei főosztályának jelentéséből, amelyet a Dzerkalo Tizsnya (DT) hetilap internetes változata ismertet.

Ezenkívül tüzérségi támadások következtében 20 gyermek maradt árván – olvasható a jelentésben.

„Az (Ukrajna által) ellenőrzött területeken összesen 312 ezer gyermek él – ez majdnem a fele a háború előtt Donyeck megyében élő gyermekek számának. Minden ötödik gyermek áttelepült, a terrorista agresszió következtében 69 ezer gyermek vesztette el az otthonát” – közölték a rendőrségnél.

Változatlanul a szakadár fegyveresek tüzérségi támadásainak van kitéve Marjinka, Avgyijivka, Krasznohorivka, Hranyitne és több más település. A nemzeti rendőrség adatai szerint továbbra is 37 iskola működik a harcoló feleket elválasztó demarkációs vonal közvetlen közelében, amelyekben 6,5 ezer gyermek tanul.

„A keletkezett károk és a gyermekeket fenyegető veszély miatt 13 iskolát be kellett zárni. Ezek egyike Pavlopolban található, ahová máig csapódnak be lövedékek. Azonban a faluban változatlanul 25 gyermek él, akik a tüzérségi támadások ellenére naponta a szomszéd faluba utaznak tanulni.

A DT emlékeztet, hogy az ENSZ Gyermekalapja, az UNICEF jelentése szerint a világ „forró pontjain” minden negyedik gyermek nem tanul iskolában. Szakértők szerint a világ 22 konfliktusoktól szenvedő országában 24 millió iskoláskorú gyermek nem jár oktatási intézményekbe.

(zn.ua/Kárpátalja)