The New York Times: Ukrajna hadat üzen az újságírásnak

2016. június 1., 15:44

A megszállt ukrán területeken akkreditált újságírók névsorának közzététele miatt kialakult helyzet veszélyezteti az ukrajnai sajtószabadságot – véli a The New York Times (NYT) című amerikai lapban Ukrajna hadat üzen az újságírásnak címmel megjelent cikkében Ian Bateson, aki maga is szerepel a névsorban.

„A weboldal (a Mirotvorecé, amely a névsorokat közzétette – a szerk.) és támogatóik a kormányban úgy gondolják, hogy az újságírókat két táborra lehet osztani: azokra, akik támogatják az államot, és azokra, akik ellene vannak, értve ezen, hogy a kormányt bíráló újságíróknak el kell hallgatniuk” – idézi a szerzőt a NYT cikkét ismertető Ukrajinszka Pravda.

„Ez bármelyik társadalomban veszélyes, különösen napjaink Ukrajnájában, ahol elengedhetetlen a kritikus újságírás” – teszi hozzá Bateson.

Rámutatott, hogy az országban kevés reform valósult meg, s visszatérőben van a komaság.

„Petro Porosenko elnök közeli szövetségesét tette meg miniszterelnöknek, megsértve ezzel a törvényhozói és végrehajtói hatalom szétválasztását, amelyet a Majdan győzelme után fogadtak el” – írja a szerző, emlékeztetve, hogy legfőbb ügyésznek is az elnök közeli barátját nevezték ki.

„Miközben a korrupció és a komaság veszélybe sodorják az ukrajnai forradalom reményeit, azt mondják az újságíróknak, hogy az ellenséget segítik, amikor egyszerűen csak végzik a munkájukat” – háborog a szerző.

„Amikor megkísérlik támogatni a »hazafias« újságírást, amelynek a cikkeiben az államnak mindig megelőlegezik a bizalmat, a hivatalnokok egy, az oroszországihoz hasonló újságírói kultúra kialakulását segítik elő” – mutat rá a cikk.

„Oroszország szintén bünteti hazafiatlanságért azokat az újságírókat és kiadványokat, amelyek a hatalmat bíráló írásokat közölnek. Éppen ezért csak kevesen teszik ezt jelenleg” – írja a NYT.

A cikk szerzője emlékeztet, őt 2014 júliusában akkreditálták a szakadárok, hogy a lelőtt maláj utasszállító gépről írhasson.

„Sok külföldi újságíróhoz hasonlóan azért voltam ott, hogy tudósítsak arról, mi történik a lelőtt gép 298 utasának és a személyzet tagjainak maradványaival. Mielőtt a katasztrófa helyszínére utaztam volna, megkaptam a szeparatisták akkreditációját. Ez nem garantálta a biztonságomat, de ez volt az egyetlen módja, hogy átjussak az ellenőrzési pontokon. Most Ukrajna a terroristák cinkosának nevezett engem” – háborodott fel az újságíró.

Bateson emlékeztet, hogy Arszen Avakov ukrán belügyminiszter védelmébe vette a Mirotvorec weboldalát, amely több mint négyezer újságíró nevét, email-címét és telefonszámát közölte listáin, a szakadárok kollaboránsaiként bélyegezve meg őket.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)