Szükséges a családtagok beleegyezése az állattartáshoz?

2016. június 1., 08:35 , 803. szám

„Mi a teendő, ha az egyik családtag (a feleség, a tulajdonos) nem akar beleegyezni abba, hogy a másik családtag (a férje) állatot tartson a házban?”

– A férjnek, még ha nincs is a tulajdonában vagy közös osztatlan házastársi tulajdonában a ház, Ukrajna polgári törvénykönyvének 405. cikkelye garantálja a lakhatáshoz (a ház használatához) való jogot a felesége ingatlanában. A lakhatási jog része, hogy a lakóhelyiségeket a saját szükségleteinek, igényeinek kielégítésére is felhasználhatja. Így a férjnek jogában áll kutyát tartani (a saját tulajdonát) a lakóhelyiségekben, persze kizárólag az állattartás jogszabályi, egészségügyi, biztosítási, nyilvántartási és egyéb követelményeinek maximális betartásával.

Ugyanakkor a ház tulajdonosának joga kétoldalú megállapodást kötni az ingatlanában élővel, amelyben rögzítheti, milyen feltételekkel tartható háziállat a lakóhelyiségekben.

Szeretném jelezni azonban, hogy a levelében vázolt probléma legjobb megoldása, ha a férj és a feleség megállapodik egymással közös otthonuk használatáról és az állattartásról. A jogi megoldás ilyen esetben lehetséges, de nem helyénvaló és nem is hatékony.

hk