Nagy összegű kifizetés esetén nem jár szubvenció?

2016. június 8., 09:16 , 804. szám

„Egy háztartásban élünk a nagyszülőkkel. Megkapták a támogatást a gázra, villanyra. Igaz-e, hogy ha nagyobb összegű kiadása van bármelyik családtagnak, például autót vásárol, vagy banki kölcsönt vesz fel, akkor elveszik a támogatást, sőt vissza kell fizetni azt?”

– A lakossági szubvenciók megítéléséről és folyósításáról rendelkező szabályzat (Положення про порядок призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива) 4. pontja kimondja, hogy a szubvenciót abban az esetben ítélik meg, ha különbség mutatkozik a kommunális szolgáltatásokért fizetett díj összege (a szociális lakásnormán és a kommunális szolgáltatások igénybevételére vonatkozó szociális normatívákon belül), valamint a miniszteri kabinet által megállapított, a lakosság által fizetendő kötelező térítési hányad között. A szubvenció iránti igény elbírálásakor az adott háztartásban élő valamennyi személy jövedelmét figyelembe veszik (lásd a 8. pontot!).

Az 5., illetve 5-1 pontokból következik, hogy nem, illetve csak a helyi állami és önkormányzati hatóságok eseti engedélyével ítélhető meg szubvenció annak a háztartásnak, ahol a lakók egyike a szubvenció igénylése (vagy igénylés nélküli megítélése) előtti 12 hónapban földrészleget, lakást (házat), gépkocsit, szállítóeszközt, építőanyagot, más tartós fogyasztási eszközt vásárolt, vagy egyszeri lakás(ház)építési, tatarozási, gépkocsi vagy szállítóeszköz javításával összefüggő, esetleg távközlési (telefon, mobiltelefon) szolgáltatást fizetett ki (a fizetés napján) 50 ezer hrivnyát meghaladó értékben, egy összegben. Kivételt képeznek a kommunális szolgáltatások díjai a szociális normatívákon belül és „az élet fenntartásával” összefüggő egészségügyi szolgáltatások.

A polgár, akinek a szubvenciót megítélték, köteles egy hónapon belül tájékoztatni az illetékes hivatalt az 5. pontban foglaltak tekintetében időközben bekövetkezett esetleges változásokról (lásd a 14. pontot!). Ebben az esetben a szubvenció további folyósítását természetesen beszüntethetik, az addig folyósított szubvenciót viszont nem kell visszafizetni.

A 20. pont ugyanakkor kimondja, hogy beszüntetendő a szubvenció folyósítása, amennyiben kiderül, hogy az igénylő tudatosan téves adatokat nyújtott be a hatóságoknak a jövedelmeiről és vagyoni helyzetéről, vagy eltitkolta azokat (ugyanez vonatkozik az 50 ezer hrivnyát meghaladó értékű egyösszegű kifizetésekre is). Ilyenkor az igénylőnek a szubvenciót megítélő hivatal felszólítására vissza kell fizetnie a jogtalanul felhasznált támogatást. A kormány ugyanakkor még tavaly visszavonta azt a rendelkezést, amely hasonló esetben a támogatási összeg kétszeresének visszafizetésére kötelezte a jövedelmeiket (és kiadásaikat) eltitkoló polgárokat.

A szabályzat nem rendelkezik külön a hitelekről, ezért vélhetően legfeljebb azok felhasználása (pl. 50 ezer hrivnyát meghaladó egyösszegű kifizetés) lehet hatással a szubvenció megítélésére.

hk