Elvált szülő egyedül is készíttethet útlevelet gyermekének?

2016. június 22., 08:42 , 806. szám

„Szeretnék útlevelet készíttetni a lányomnak. Férjemmel elváltunk, semmilyen módon nem vesz részt közös gyermekünk nevelésében. Ilyenkor elég az egyik szülő hozzájárulása a gyermek útlevelének igényléséhez?”

– Kérdésével kapcsolatban az útlevél kiállításával és kezelésével kapcsolatos tudnivalókról rendelkező kormányrendelet ad eligazítást. (Поря­док оформ­лен­ня, ви­да­чі, об­мі­ну, пе­ре­си­лан­ня, ви­лу­чен­ня, по­вер­нен­ня дер­жа­ві, зни­щен­ня пас­пор­та гро­мадя­ни­на Ук­раї­ни для виїз­ду за кор­дон, його тим­ча­со­во­го затримання та ви­лу­чен­ня, зат­верд­же­ним пос­та­но­вою Ка­бі­не­ту Мі­ніст­рів Ук­раї­ни від 7 травня 2014 р. № 152.)

A dokumentum 20. pontjának második alpontja úgy rendelkezik, hogy amennyiben a szülők nem élnek házasságban, útlevelet igényelni a 16. életévét be nem töltött gyermek számára annak a szülőnek az igénylőlapja-kérvénye alapján kell, amelyikkel a gyermek együtt él. A 23. pont ehhez hozzáteszi, hogy amennyiben a szülők egyike 16. életévét be nem töltött, vele együtt élő gyermeke számára kéri útlevél kiállítását, az ilyenkor szokásos dokumentumokkal együtt igazolást kell benyújtania arról, hogy a gyermek, aki számára az igénylőlapot-kérvényt benyújtotta, vele egy háztartásban él. Felhívnám a figyelmet, hogy a lakhelybejelentési igazolást immár nem az állami migrációs szolgálat, hanem az adott települési önkormányzat illetékese adja ki. Jó tudni azt is, hogy a 16. életévét be nem töltött gyermek az országot eztán is csak mindkét szülő közjegyző előtt hitelesített írásos hozzájárulásával, vagy bírósági határozat alapján hagyhatja el.

hk