Az ukrán nyelv és irodalom tesztet írók 90 százaléka megbízik a ZNO rendszerében

2016. június 25., 12:43 , 807. szám

Az ukrán nyelvből és irodalomból külső független értékelésen (ZNO) részt vettek 90 százaléka bízik a ZNO rendszerében – derül ki a tesztírók körében végzett felmérésből. Az Iljko Kucseriv Demokratikus Kezdeményezések Alap által végzett kutatás eredményeit Irina Bekeskina, az intézet igazgatója ismertette az UNIAN hírügynökség által rendezett sajtótájékoztatón.

„A megkérdezett résztvevők abszolút többsége (96 %) elégedett a tesztek minőségével. Ez nagyon fontos, mivel meglehetősen gyakran – különösen, miután megkapták az első rossz jegyeket – romlik a tesztek minőségének megítélése. A 99 %-uk elégedett a tesztközpontok személyzetének munkájával. Nagyon fontos, hogy a tesztírók 90 százaléka megbízik a ZNO rendszerében. Csupán 6 % nem bízik benne” – mondta el az igazgató.

Mindössze a tesztírók 14 százaléka válaszolt helyesen arra a kérdésre, hogy hány pontot kellett szerezni a teszttel a ZNO leadásához (100-at). Ugyanakkor a megkérdezettek abszolút többsége (61 %) meg volt róla győződve, hogy 124 pontot kell elérni, (ennyi volt az alsó ponthatár 2014-ig), 25 % pedig egyáltalán nem tudott válaszolni a kérdésre.

A megkérdezett ukrajnai iskolások és végzősök abszolút többsége (72 %) úgy tartja, hogy az iskolában megszerezhető tudás elégséges a ZNO leadásához. Viszont a ZNO-n részt vettek 22 %-a szerint az iskolában megszerzett ismeretek nem elégségesek a ZNO leadásához, további 7 % pedig azt mondta, az iskolában kapott tudás egyáltalán nem elegendő, még a minimális pontszám eléréséhez sem.

A ZNO-n részt vettek 36 %-a jelezte, hogy a tesztírásra készülve magántanár szolgáltatásait vette igénybe.

A felmérést 2016. május 5-én végezte az OPORA civil szervezet és az Iljko Kucseriv Demokratikus Kezdeményezések Alap a(z) USAID külső tesztelést segítő programjának támogatásával. A felmérés az exit poll módszerével készült. Összességében 2086 tesztírót kérdeztek meg 80 tesztközpontban a ZNO résztvevőinek regionális összetételét tükröző minta alapján.

(unia.ua/Kárpátalja)