Megszavazták a britek, hogy kilépnek az EU-ból

2016. június 29., 11:59 , 807. szám

A kilépést pártoló tábor nyerte a brit EU-tagságról tartott múlt csütörtöki népszavazást.

A pénteken közölt eredmények szerint a választók 52 százaléka szavazott a kilépésre, 48 százalék a bennmaradásra. A népszavazáson mintegy 33,5 millióan vettek részt. A kilépésre több mint 17,4 millióan, a bennmaradásra 16,1 millióan voksoltak.

A végeredmény hivatalos ismertetése után bejelentette távozási szándékát David Ca­me­ron brit miniszterelnök, aki a bennmaradásért kampányolt. A kormányfő közölte: a következő hetekben és hónapokban miniszterelnökként mindent megtesz „a hajó stabilizálása” érdekében, de nem hiszi, hogy helyénvaló lenne, ha „kapitányként” ő irányítaná országát annak további útján.

Kijelentette: nem látja szükségesnek, hogy távozásának pontos menetrendjét már most felvázolja, de azt szeretné, ha a kormányzó Konzervatív Párt októberi konferenciáján már más lenne Nagy-Britannia miniszterelnöke. Hozzátette: a tárgyalásokat az Európai Unióval az új brit miniszterelnöknek kell megkezdenie.

A brit sajtó egyöntetű véleménye szerint Cameron egyik legesélyesebb utódjelöltje Boris Johnson, London előző polgármestere, aki – jóllehet ő is a Konzervatív Párt és a kabinet tagja – a Brexit-kampány frontembere volt.

A kilépéssel kapcsolatban Philip Hammond külügyminiszter kijelentette: a brit kormány első feladata most a helyzet stabilizálása, később pedig az, hogy a kilépésről szóló tárgyalásokon a lehetséges legjobb feltételeket érje el Nagy-Britannia számára. Hammond szerint elsősorban azt kell elérni, hogy az EU-val fennálló kereskedelmi-gazdasági kapcsolatrendszer minél több eleme érvényben maradjon, beleértve a londoni City szerepének megőrzését az európai pénzügyi szolgáltatási piacon.

A népszavazás eredménye kezdetben általános nyugtalanságot okozott. A font a péntek reggeli londoni kereskedésben csaknem 10 százalékos zuhanással 1,35 dollár alá, 31 éve nem mért mélypontra gyengült, s a gyengülés – bár lényegesen lassabb ütemben – még mindig tart. Az értéktőzsdék világszerte jelentős mínuszba kerültek. Hétfőn a Standard & Poor’s nemzetközi hitelminősítő megvonta Nagy-Britanniától a hosszú futamidejű államadós-kötelezettségek lehetséges legjobb, „AAA” besorolását, döntését azzal indokolva, hogy a népszavazás után romlani fog a brit gazdaságpolitika kiszámíthatósága, stabilitása és hatékonysága. Aznap egy másik nagy hitelminősítő, a Fitch Ratings is leminősítette Nagy-Britanniát. A közgazdászok többsége szerint azonban nincs ok pánikra, a britek döntése alapvetően a pénzvilág érdekeit sértette, miközben a brit gazdaság a második legerősebb az Unióban és ötödik a világban, tehát erős, jó kereskedelmi kapcsolatokkal rendelkezik.

A kilépésről szóló hírek hatására a skót miniszterelnök, Nicola Sturgeon egyenes utalást tett arra, hogy a tavalyi után Skócia újabb függetlenségi népszavazást tarthat. Skóciában a 32 választókörzet mindegyikében a bennmaradás hívei kerültek többségbe. Sturgeon kijelentette: az eredményekből egyértelmű, hogy Skócia népe az Európai Unióban látja országa jövőjét.

A Sinn Féin, az Észak-Írországot kormányzó koalíció második legnagyobb pártja, a britellenes katolikus mozgalom vezető politikai ereje szintén népszavazást helyezett kilátásba „az ír sziget egyesítéséről”, miután Észak-Írországban 56 százalékos többségbe kerültek az EU-tagság hívei.

Jose Manuel Garcia-Mar­gallo spanyol külügyminiszter pénteken bejelentette, hazája harcolni fog azért, hogy Gibraltár kimaradjon azokból a tárgyalásokból, melyek a brit kilépést követik. A félsziget, amelyen jelenleg nagyjából 30 ezer lakos él, 1713 óta tartozik Nagy-Britanniához és régóta központi témája az angol–spanyol kapcsolatoknak. Most teljesen új helyzet állt elő, amely olyan lehetőségeket teremt Gibraltár számára, amilyenekre régóta nem volt példa – mondta a spanyol diplomácia vezetője, aki szerint a spanyol zászlónak inkább előbb, mint később kell megjelennie a félszigeten. A helyi kormányzat egyelőre nem kommentálta a spanyol nyilatkozatot, ám emlékeztettek arra, hogy korábban a gibraltáriak már szavazhattak a kérdésben: akkor 99 százalékuk elutasította a kettős ellenőrzést.

Nigel Farage, a brit EU-tagság feladásáért kampányoló legnagyobb brit politikai párt, az Egyesült Királyság Függetlenségi Párt­jának (UKIP) vezetője viszont üdvözölte a népszavazás eredményét, szerinte június 23-a „Nagy-Britannia függetlenségi napjaként fog bevonulni a történelembe”.

A legjelentősebb brit ellenzéki erő, a Munkáspárt vezére azt hangsúlyozta, hogy nemcsak a mostani, hanem a korábbi kormányok is felelősek a kilépésért. Jeremy Corbyn úgy vélekedett, sok helyen, különösen az ország szegényebb részein az embereknek „elegük van a megszorításokból, a gazdasági nehézségekből, és rendkívül dühösek, mert több kormányzat által is elárulva és partvonalra szorítva érzik magukat”.

Németország szeretne mielőbb tisztában lenni az Európai Unióból való brit kilépés további menetrendjével – szögezte le hétfőn Berlinben Steffen Seibert német kormányszóvivő. Mint fogalmazott, az Unióban maradó 27 tagországnak közös és egységes álláspontot kell képviselni a Brexittel kapcsolatban, hogy ne erősödhessenek meg a közösséget széthúzó erők. Seibert szerint a kilépési folyamatnak nyugodtan és megfontoltan kell lejátszódnia, de azt nem szabad a végtelenségig húzni. A német kormányszóvivő ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy ez a procedúra csak akkor kezdődik meg, ha az Egyesült Királyság aktiválja a Lisszaboni Szerződésnek a tagországok kilépését szabályozó 50. cikkelyét, és bejelenti távozási szándékát.

Brüsszel bevándorlási politikája veszélybe sodorja Európa egységét, ezért azzal véglegesen le kell számolni – mondta Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter a négy visegrádi ország, valamint Németország és Franciaország diplomáciai vezetőinek hétfői prágai tanácskozása után. A további tanulságok közül Szijjártó Péter szerint az egyik az, hogy „nem lehet úgy európai politikát folytatni, hogy figyelmen kívül hagyják az európai emberek véleményét”, míg a másik, hogy az európai emberek maguk akarnak dönteni a sorsukról, életükről.

(MTI/min­denamianglia.co.uk/napi.hu/ntk)