ENSZ: büntetlenül maradnak az emberölések Kelet-Ukrajnában

2016. július 15., 10:02

Míg hivatalosan 18 hónapja tűzszünet van Kelet-Ukrajnában, folytatódnak a harcok, amelyek során a civilek és fegyveresek ellen egyaránt törvényen kívül elkövetett emberölések büntetlenül maradnak.

A kelet-ukrajnai konfliktus szemben álló felei által elkövetett gyilkosságok és kivégzések büntetlenül maradnak – figyelmeztet az ENSZ Emberi Jogi Főbiztossága (OHCHR) a csütörtökön közzétett, a maga nemében első ilyen jelentésében.

Az ENSZ-jelentés a kelet-ukrajnai konfliktus-övezetekben az ukrán fegyveres erők és az oroszbarát szakadárok által, harci cselekményeken kívül elkövetett gyilkosságokra és kivégzésekre összpontosít. Az OHCHR rávilágít arra, hogy míg hivatalosan 18 hónapja tűzszünet van Kelet-Ukrajnában, folytatódnak a harcok, amelyek során a civilek és fegyveresek ellen egyaránt törvényen kívül elkövetett emberölések büntetlenül maradnak. Ez pedig bátorítja elkövetésüket, és aláássa az igazságszolgáltatás lehetőségét – teszi hozzá a jelentés.

A dokumentum az ukrán fegyveres erők, az oroszbarát szeparatisták, helyi rendfenntartó erők és önkéntes zászlóaljak által elkövetett – olykor kínzással járó – gyilkosságok és kivégzések több esetét mutatja be.

A jelentés kiemeli, hogy az ukrán erők és a szakadárok is olyan civilekkel végeztek, akik a gyanú szerint az ellenséggel szimpatizáltak vagy álltak kapcsolatban, valamint magukat megadó vagy harcképtelen fegyvereseket öltek meg.

Az ENSZ-jelentés emellett azt állítja: volt arra is eset, hogy ukrán katonákat azért öltek meg, mert az ukrán erők jogsértéseit napvilágra hozták.

Az OHCHR szerint bár egyes elkövetőket bíróság elé állítottak, a nyomozás és a büntetőeljárás gyakran elhúzódik vagy teljesen megakad. A nyomozásokat a legtöbb esetben a hozzátartozók kezdeményezik, ugyanakkor az illetékes hatóságok csak nyilvántartásba veszik a bejelentést, viszont különböző ürügyökre hivatkozva alig tesznek a valamit az adott ügy felderítésének érdekében.

A főbiztosság a jelentésben úgy fogalmaz: úgy tűnik, néhány esetben „hiányzik a motiváció” a kivizsgáláshoz, különösen akkor, amikor az ukrán erőkről van szó. „Az eltussolás és a politikai részrehajlás nem szokatlan” – olvasható a dokumentumban, amely azt is kiemeli, hogy a szakadár területeken a gyilkosságok kivizsgálását szelektíven hajtják végre, és nem biztosítják a tisztességes eljárást.

Az ENSZ adatai szerint a kelet-ukrajnai harcok 2014-es kirobbanása óta mintegy 9400 ember vesztette életét az övezetekben.

(mti.hu/VV)