XXI. Péterfalvai Népzenei, Néptánc- és Kézművestábor

2016. július 20., 09:44 , 810. szám

Őseink különleges folklórvilágának hagyatéka csak akkor él igazán, ha az utódok továbbörökítve ápolják és továbbadják azt. Ezt a nemes célt kezdték el 21 évvel ezelőtt megvalósítani a viski származású Pál család tagjai. Az ő kitartó, fáradságos munkájuknak köszönhetően mára már Kárpátalján is kinevelődött egy folkgeneráció.

A július 10–16. között megrendezett alkalomra idén közel 250 résztvevő érkezett, anyaországiak és kárpátaljaiak táncoltak, muzsikáltak és kézműveskedtek együtt. A táborban idén is neves magyarországi szakemberek oktattak.

A táborral már évtizedek óta párhuzamosan kerül megrendezésre a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) Nyári Kölcsey Pedagógusakadémiájának ének-, zene-, néptánc- és kézműves-továbbképzése, melyen a kárpátaljai művészeti iskolákban oktató tanárok sereglenek össze évről évre.

A továbbképzésen részt vevők számára is számtalan érdekes programot kínáltak a szervezők. Dr. Sándor Ildikó néprajzkutató a gyermekjáték-oktatás rejtelmeibe avatta be a jelenlévőket. Hutterer Éva, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola tanára Népi játékok szerepe a szocializációban címmel tartott előadást. Espán Rita újságíró nemrég megjelent könyvét mutatta be, melyben a kárpátaljai falvak jellegzetes hagyományai találhatók meg.

Az előadásokon kívül a továbbképzősök számára állandó hangversenypróbák is voltak, hiszen már hagyománnyá vált, hogy a tábor keretein belül klasszikus zenei hangversenyt is szerveznek a helyi református templomban.

A hangversenynek idén is nagy sikere volt, a fellépők között bécsi, budapesti, debreceni, győri és lembergi művészeket is hallhatott a nagyérdemű. A koncerten a barokk, a reneszánsz és a XX. század nagy zeneszerzőinek műveiből hangzottak el produkciók.

A szervezők minden éven igyekeznek különböző kulturális programmal színesíteni a tábort. Idén először szervezték meg az Ifjú Tehetségek Gáláját, melyen olyan gyerekek mutatták be tudásukat, akik kárpátaljai és anyaországi tehetségkutató versenyeken vettek részt és valamilyen szinten kötődtek a népzenei táborhoz. A gálával a szervezők célja közelebb hozni egymáshoz a klasszikus és a népi zenét, így a műsorban klasszikus és népzenei produkciókat lehetett megtekinteni.

A szombat esti táborzáró műsornak sajnos az időjárás nem kedvezett, ezért az eredetileg nyílt terepre tervezett koncert a helyi kultúrházban valósult meg. De az eső sem tudta kedvét szegni a jól összeszokott csapatnak, amely feledhetetlen pillanatokat varázsolt mindenki számára táncával, énekeivel és muzsikájával.

A jó munka meghozza gyümölcsét – szokták mondani. Persze néha ez évekbe telik. A 21 éves múlttal rendelkező Péterfalvai Népzenei, Néptánc- és Kézműves­tábor évről évre megtermi gyümölcseit. Az idei éven a táborban az esti táncházakat azok a táncospárok tartották, akik ott nevelkedtek, ott szívták magukba a néptánc és népzene csodálatos folklórkincsét. Pál Katalin, a tábor főszervezője örömét fejezte ki, hogy évről évre nő annak a szervezői csapatnak a létszáma, amely önkéntesen segít a háttérszervezésben.

A 21 éves múlttal rendelkező péterfalvi tábor több mint egy nyári táborozási alkalom. Az évente határon innenről és túlról érkezők számára a rendezvény nem csupán tanulási és kikapcsolódási lehetőség, de az évtizedek folytán kialakult barátságok, kapcsolatok ápolásának helye is.

Mára egy igazi autentikus hagyományőrző tábori közösség alakult, amely évről évre növekszik, s ahol a közösség, a hagyományápolás, az emberi kapcsolatok megtartása a fő cél.

A tábor a Nemzeti Kulturális Alap, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja fejlesztéséért felelős kormánybiztosság és a Szarvasi Hagyományőrző Közalapítvány támogatásával jöhetett létre.

A tábor szervezője a KMPSZ és a Péterfalvai Művészeti Iskola. Az idei alkalom segédszervezője volt a Kárpátaljai Magyar Népművészeti Egyesület.

V. E.