Fordulhat-e a strasbourgi bírósághoz az ukrán polgár?

2016. augusztus 17., 08:22 , 814. szám

„Egyre többet hallani arról, hogy ukrán állampolgárok az Európai Bírósághoz fordulnak, s meg is nyerik a pereiket. Szerzői jogokat érintő ügyemben a bíróság már egy éve képtelen dönteni, ezért arra gondoltam, hogy magam is szerencsét próbálok Európában. Illetékes-e ügyemben a strasbourgi testület, s mi a módja annak, hogy benyújtsam a keresetemet?”

– Mindenekelőtt tudnia kell, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága azoknak a kereseteit vizsgálja, akik az Emberi Jogok és Alapvető Szabadságjogok Védelmének Európai Konvenciójában foglaltak megsértése miatt tesznek panaszt. A Konvenció egy olyan nemzetközi szerződés, amelynek az aláírásával az európai országok vállalták az abban, illetve négy (No. 1., 4., 6., 7.) kiegészítő jegyzőkönyvében foglalt alapvető emberi és szabadságjogok betartását. A Konvencióhoz Ukrajna is csatlakozott.

A fentiekből kitűnik, hogy az európai bíróság nem foglalkozik szabadalmi ügyekkel, amint a magánszemélyek vagy nem állami intézmények elleni keresetekkel sem. Más szóval, a testületnél csupán az államhatalmi (törvényhozási, végrehajtási, bírósági) szervek határozataival vagy intézkedéseivel kapcsolatban nyújthat be keresetet. Ebből következik viszont, hogy amennyiben az ügyében lefolytatott bírósági tárgyalással összefüggésben vannak kifogásai, vagy azon törvényekkel szemben, amelyek alapján a bíróság meghozta az önt érintő határozatát, jogában áll Strasbourghoz fordulni.

Mielőtt azonban az Európai Bírósághoz fordulna, ki kell merítenie minden jogorvoslati lehetőséget Ukrajnában. A kereset benyújtásához célszerű a hasonló perekben járatos ügyvédet fogadni.

hk