A termőföldek kataszterizációját is támogatni fogja az Egán Ede Alapítvány

2016. augusztus 17., 10:11 , 814. szám

A kárpátaljai emberek az általuk művelt földterületekről úgy gondolják, hogy az az övék, sokuknak van a birtokukban a tulajdonjogukat igazoló okirat is. Viszont a legtöbb esetben nincs befejezve a privatizálási eljárás, nincs a földrészlegeknek kataszteri számuk. A kataszteri szám nélkül pedig nem lesz lehetséges bérbe adni a földterületet hivatalosan, vagy majd eladni, amikor Ukrajnában liberalizálják a földpiacot – hangsúlyozta Gulácsy Géza, a KMKSZ általános alelnöke azon a beregszászi fórumon, ahol Barta Józseffel, a Szövetség és a megyei tanács alelnökével együtt a KMKSZ alapszervezeti elnökeit tájékoztatták az „Egán Ede” Gazdaságfejlesztési Központ” Jótékonysági Alapítvány által meghirdetett földprivatizációs pályázattal kapcsolatban.

A tájékoztatón jelen volt Berki Marianna, az „Egán Ede” Gazdaságfejlesztési Központ” Jótékonysági Alapítvány igazgatója.

Elhangzott, hogy a kataszteri dokumentáció elkészítésére feljogosított magánvállalkozások helytől függően 2-3 ezer hrivnyát kérnek egy földterület kataszteri dokumentációjának elkészítéséért. Sok esetben rendelkeznek a földtulajdonosok 10-20 évvel ezelőtt kiadott állami „akttal”, azonban, ha a föld még nem rendelkezik kataszteri számmal, nem tekinthető befejezettnek a privatizációs eljárás. A mezőgazdasági pályázatok esetében került napvilágra az említett probléma mértéke, ennek hatására született az a döntés, hogy az Alapítvány a három, magánvállalkozók számára meghirdetett pályázat mellett meg fog hirdetni egy negyedik pályázatot is, amely nem vállalkozóknak szól, hanem olyan termőföld-tulajdonosoknak, akik szeretnék a földjük állami kataszterizációját lebonyolítani. (A pályázati kiírás megtalálható az Egán Ede Alapítvány honlapján: www.eganede.com) Ennek a munkának a költségeit vállalná fel a az Egán Ede Alapítvány. A várhatóan nagy mennyiségű munka elvégzéséhez minden magyarok lakta településen fel fognak venni egy helyi közreműködőt, akivel az Alapítvány szerződést fog kötni. A pályázónak vállalnia kell, hogy kifizeti a dokumentáció bejegyzésének állami illetékét, ami 100 és 200 hrivnya között mozog jelenleg, továbbá azt, hogy öt évig nem adja el azt a földterületet, ha az annál hamarabb lehetővé válna. Amennyiben ezeket vállalja, az Alapítvány vállalja, hogy kifizeti a kataszteri dokumentáció elkészítésének költségeit. Gulácsy Géza hangsúlyozta, hogy kizárólag mezőgazdasági célú földterületek magánosítására lehet pályázni. Három tulajdonforma esetében nyújtanak támogatást, ezek: a kolhozok felosztásakor kiosztott „pájok”, az egyéni mezőgazdasági földterületek, valamint az ültetvényezési földterületek.

Első körben a helyi megbízottak begyűjtik az igénylőktől a pályázati adatlapot, ahhoz mellékelni kell a földrészleg tulajdonjogát bizonyító okiratot. Ez lehet a régi fajta akt másolata, tanácsi határozat, amennyiben ez a település határain belül van, vagy pedig lehet egy állami földhivatali határozat is, amennyiben a község határain kívül lévő földterületről van szó.

A jelenlévők kérdéseire válaszolva a KMKSZ alelnökei elmondták, hogy egy személy több földterületre vonatkozólag több pályázatot is benyújthat, szőlőterületekre és gyümölcsösökre is lehet pályázni, de háztáji kertekre és lakóingatlanokra nem. Amennyiben a farmergazdaságok földje privatizált, azon területek tulajdonosai is pályázhatnak.

Badó Zsolt