A Rivne Megyei Tanács kéri, hogy Porosenko újra adományozza Banderának az Ukrajna Hőse címet

2016. szeptember 9., 17:29

A Rivne Megyei Tanács kéri Petro Porosenko ukrán elnököt, hogy posztumusz újra adományozza az Ukrajna Hőse címet Sztepan Banderának, az Ukrán Nacionalisták Szervezete (OUN) vezetőjének.

Az UNIAN hírügynökség jelentése szerint a megyei önkormányzat erről szeptember 8-i ülésén határozott. A 64 tagú testület 53 képviselője szavazott igennel a határozattervezetre, heten nem vettek részt a voksolásban.

A hírügynökség emlékeztet, hogy Viktor Juscsenko elnök rendeletével 2010. január 20-án adományozta Sztepan Banderának az Ukrajna Hőse címet, miután korábban, 2007. október 12-én Roman Suhevics, a szervezet fegyveres szárnyának, az Ukrán Felkelő Hadseregnek (UPA) a főparancsnoka már megkapta a posztumusz kitüntetést az államfőtől.

Nem sokkal ezután, 2010. április 2-án a Donyecki Körzeti Adminisztratív Bíróság megsemmisítette az államfő rendeletét az Ukrajna Hőse cím adományozásáról Banderának. Hosszú pereskedés után, 2011. október 12-én Ukrajna Legfelsőbb Adminisztratív Bírósága jogerősen megtagadta a donyecki bíróság határozatának felülvizsgálatát a fellebbezőktől.

(unian.ua/Kárpátalja)