Hrojszman a visegrádi négyek találkozóján

2016. szeptember 14., 12:25 , 818. szám

Tárgyalóasztalhoz ültek a visegrádi országok – Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Magyarország – vezetői és Volodimir Hrojszman ukrán miniszterelnök a dél-lengyelországi Krynicában szeptember 6–7-én megrendezett gazdasági fórum keretében.

Az MTI szerint a miniszterelnökök egyeztetése után nyilatkozva Orbán Viktor kifejtette: amikor Ukrajna úgy döntött, hogy megváltoztatja a történelmét és új irányt vesz, az EU részéről kizárólag bátorító és támogató hangok érkeztek, ígéretet kapott az ország, hogy az Unió tagállamai készen állnak, hogy lépésről lépésre befogadják Ukrajnát természetes közösségébe, ahova közép-európai országként tartozik: az EU-ba. Az elmúlt két évben azonban ebben az ügyben nem történt semmi, és ami történt, annak nem kellett volna – mondta, megemlítve a hollandiai népszavazást, amelyen elutasították az Európai Unió és Ukrajna közötti társulási szerződés ratifikációját.

Orbán Viktor jelezte, a visegrádi országok támogatni fogják Ukrajnát abban, hogy polgárai vízummentesen utazhassanak az Európai Unióba.

„Mi négyen változatlanul Ukrajna barátai maradunk, s támogatjuk mielőbbi közeledését az Európai Unióhoz. Az EU-nak vannak problémái, de ez nem ok arra, hogy ne adják meg Ukrajnának a vízummentességet” – idézi a magyar kormányfőt a Karpatszkij Objektív a Gazeta Wyborcza nyomán.

Ma Európa kisebb szerepet játszik Ukrajna jövőjében, mint az Egyesült Államok és Oroszország, és a Nyugat-Balkánon Oroszország és Törökország kerülhet ilyen szerepbe. Vagyis ha segíteni akarunk Ukrajnának, először Európának vissza kell nyernie a saját cselekvőképességét, önbizalmát, meg kell reformálni és változtatni az Uniót ahhoz, hogy segíthessünk – mutatott rá az MTI szerint Orbán Viktor a gazdasági fórum egyik múlt keddi panelbeszélgetésén.

„A visegrádi négyek országai megbízható partnereink, és fokoznunk kell velük az együttműködést” – jelezte Volodimir Hrojszman lengyelországi látogatásának eredményeit összegezve.

„Kivétel nélkül mindenki tisztában van Ukrajna kulcsszerepével a régióban. A mi feladatunk fokozni az együttműködést, hogy ez a munka meghozza a várt eredményt” – hangsúlyozta a kormányfő az Urjadovij Portal szerint.

Volodimir Hrojszman Lengyelországban kétoldalú megbeszéléseket folytatott Beata Szydlo lengyel kormányfővel, Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnökkel, Robert Fico szlovák kormányfővel, valamint Orbán Viktorral.

A magyar és az ukrán miniszterelnök múlt szerdai krynicai találkozójáról Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője az MTI-nek elmondta: a felek megállapodtak abban, hogy a két kormány akciótervet állít össze a magyar–ukrán gazdasági együttműködés élénkítésére.

Az Urjadovij Portal szerint megállapodás született arról is, hogy új szintre emelik a jövőben az ukrán–magyar kormányközi kereskedelmi és gazdasági vegyes bizottság működését. E célból az ukrán küldöttséget a testületben Ivanna Klimpus-Cincadze európai és euro-atlanti integrációért felelős miniszterelnök-helyettes vezeti majd. A magyar küldöttség vezetőjéről a napokban döntenek.

A két ország vezetője tárgyalt egy sor beruházás megvalósításáról, köztük a határátkelőhelyek és a határmenti infrastruktúra bővítéséről. Volodimir Hrojszman felvetette a két ország közötti árumozgásra vonatkozó adatok megosztásának kérdését. Hangsúlyozta, a közös erőfeszítések ezen a téren hozzájárulhatnak a csempészés és a „szürke import” visszaszorításához. A kormányfők tiszai környezetvédelmi munkálatokban való együttműködésről is megállapodtak.

Volodimir Hrojszman üdvözölte a magyar kezdeményezést, hogy rendezzenek Harkivban üzleti fórumot, s következő lépésként felvetette egy hasonló magyarországi rendezvény megszervezésének lehetőségét, amelyet a két ország kormányfői nyithatnának meg egy közös kormányülés részeként. Szóba került ezen kívül „Ukrajna ellenállása az oroszországi agresszióval szemben”, valamint az EU ez irányú erőfeszítéseinek konszolidálása.

Orbán Viktor magyarországi hivatalos állami látogatásra hívta meg az ukrán miniszterelnököt. A találkozóra még ősszel, várhatóan novemberben sor kerül.

(kmu.gov.ua/ko.net.ua/MTI/ntk)