VI. Felső-Tisza-vidéki Magyarok Találkozója

2016. szeptember 14., 09:08 , 818. szám

Hatodik alkalommal szervezték meg a Felső-Tisza-vidéki Magyarok Találkozóját (FELTISZA) idén Bustyaházán. A szeptember 9−10-én megtartott rendezvény hagyományosan konferenciával vette kezdetét péntek délután, melyen a szórványoktatás kérdéseit vitatták meg a jelenlévők.

A fesztivál központi napján, szombaton ökumenikus istentisztelettel vette kezdetét az ünnepség, melyen Józan Lajos huszti református lelkész szolgált, az alkalmon Mankovics Sándor kőrösmezői plébános, Mikulyák László felső-Tisza-vidéki esperes, rahói plébános és Szulincsák Sándor bustyaházi plébános koncelebrált, valamint közreműködött László Károly técsői református lelkipásztor. Ezt követően a jelenlévők díszmenetben vonultak végig Bustyaháza főutcáján a rendezvény helyszínére, a községi parkba. A felvonulást a rahói és aknaszlatinai fúvószenekarok muzsikaszóval színesítették, valamint a máramarosi települések tánccsoportjainak cifra viseletei ékesítették. A rendezvény helyszínén különböző sátrak várták a díszes társaságot különlegesebbnél különlegesebb helyi gasztronómiai fogásokkal és kézműves-kiállításokkal.

Ünnepi beszédében dr. Grezsa István, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztos elmondta: „Itt, a szórványban nagyfokú asszimiláció és elvándorlás fenyeget, egyszerre kell a magyar nemzetpolitikának és a helyi oktatási rendszernek ezeket a veszélyeket kezelnie. A magyar kormány elkötelezte magát a kárpátaljai magyarok szülőföldön való boldogulásának segítése mellett” – hangsúlyozta a kormánybiztos, a rendezvény fővédnöke.

Brenzovics László, a KMKSZ elnöke, az ukrán parlament képviselője kiemelte: ezek a rendezvények mindig jó hangulatúak, mindig nagy tömegeket vonzanak, itt tudnak az emberek egymással beszélgetni, megerősödni abban a hitben, hogy fontos magyarul beszélni, fontos ápolni a magyar hagyományokat. „Nagyon sok dolgot igyekszünk tenni azért, hogy itt a magyar nyelv fennmaradjon, s ahogyan a példa mutatja, nemcsak az idősek, de a fiatalok is megtartják a magyar nyelvet. A Felső-Tisza-vidéken sok helyen kis szigetekben élnek a magyarok, s ahol leginkább tudják használni a magyar nyelvet, az a templom és az iskola. Emiatt fontos ez a rendezvény. Én nem látom reménytelennek ezt a közösséget, én azt látom, hogy fejlődik a közösség, és a máramarosiak is meg tudják tartani nyelvüket, kultúrájukat” – fogalmazott Brenzovics László.

Mikulyák László, a rendezvény házigazdája beszélt a FELTISZA egyik fő céljáról, a magyar nyelv használatának népszerűsítéséről: „Ezzel a találkozóval is szerettük volna bővíteni azon alkalmak számát, ahol a magyar nyelv használata előtérbe kerül az itt élők számára.”

Lovas Ilona, a FELTISZA alapítója elmondta, hogy a konferenciák évről évre bizonyítják, hogy haladunk előre. Nagyon fontos volt, hogy a felső-Tisza-vidékiek együtt rendezzenek programokat, és mostanában már több a közös program, ez is az egyik hozadéka ennek a rendezvénynek.

Szalipszki Endre beregszászi magyar főkonzul szerint egy határon túli kis közösségnek attól függ a jövője, hogy mire alapozza. A főkonzul három dolgot emelt ki: hit, család és iskola. „A családban benne van a gazdaság, a gyarapodás, a megmaradás iránti igény, az iskola magába foglalja az oktatást, a kultúrát, s ha mindezek párosulnak egy következetes anyaországi támogatással, úgy gondolom, hogy a felső-Tisza-vidéki magyarok erős bizalommal tekinthetnek a jövőbe” – fogalmazott Szalipszki Endre.

A magvas gondolatokat követően a huszti magyar iskola diákjai az Ismerős Arcok együttes Nélküled című dalát énekelték el, mellyel megható pillanatokat szereztek a jelenlévők számára. A nap további részében hagyományosan a kultúráé volt a főszerep, a színpadon sorra váltották egymást a Felső-Tisza-vidék magyarlakta településeinek hagyományőrző együttesei. Az előadások során színvonalas ének-, tánc- és zenei produkciókat lehetett megtekinteni, meghallgatni. Az óvodásoktól egészen a nyugdíjasokig mindenki bemutatta kis műsorát. A rendezvényre idén Szécsényből, valamint Máramarosszigetről is érkeztek fellépők.

Az ünnepségen jelen voltak huszti, técsői, rahói járási képviselők, polgármesterek, egyházi képviselők és civil szervezetek vezetői. A fesztiválon a Budapestről érkezett Vigyázó Kultúr- és Hadi Egyesület bográcsgulyással kedveskedett mindenkinek. A Viski Zöld Falusi Turizmus Egyesület asszonytagjainak köszönhetően a rendezvényre látogatók közül mindenki jóllakottan ünnepelhetett. A FELTISZA zárásaként a Técsői dongók és Viski bicskások játszották magyar népzenét, majd tartottak táncházat.

A fesztivál támogatója a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. volt.

A hat éve megrendezésre kerülő találkozó mára szervesen beépült a felső-Tisza-vidéki magyarok életébe. A rendezvényt nagy várakozás előzi meg, hiszen ilyenkor tud igazán találkozni, ismerkedni és egymás által feltöltődni az a maroknyi kis magyarság ott fenn a kárpátaljai Máramarosban. Ők a mi végváraink, ott napkeleten, „ott, ahol a semmi is nagyobb súllyal ül a vállon, s a minden öröme is apró s hallgatag”(Tárczy Andor). De míg az ő fényük ég, addig szilárdan állnak bástyáink!

Váradi Enikő