Szijjártó Péter: elfogadhatatlan Ukrajna uniós vízummentességének késleltetése

2016. október 28., 17:17 , 825. szám

Magyarország továbbra is elkötelezetten támogatja Ukrajna európai integrációs törekvéseit, és elfogadhatatlannak tartja, hogy az Európai Unió még mindig nem adott vízummentességet az ukrán állampolgároknak – szögezte le Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Kijevben ukrán kollégájával, Pavlo Klimkinnel folytatott megbeszélését követő közös sajtótájékoztatón.

A magyar diplomácia vezetője hangsúlyozta, hogy Kijev a vízummentesség minden feltételét teljesítette.

„Sportszerűtlennek és tisztességtelennek tartjuk, hogy ennek ellenére nem kapja meg. Új feltételek megszabása a tárgyalások lezárását követően egyszerűen európaiatlan magatartás” – fogalmazott Szijjártó Péter.

Az MTI kérdésére válaszolva kijelentette: a tisztesség és az európai érdek azt diktálná, hogy Petro Porosenko ukrán elnök november 24-én esedékes brüsszeli látogatásakor aláírják a vízummentességről szóló megállapodást. „Ha az EU nem tud megállapodásokat, szövetséget kötni az Unión kívüli országokkal, elveszíti annak lehetőségét, hogy megerősödjön a válság utáni időszakban” – hangsúlyozta. Kiemelte, hogy Magyarországnak Ukrajna nagyon fontos gazdasági, kereskedelmi és politikai partnere. Magyarország abban érdekelt, hogy a szomszédjai erősek legyenek, és ez a kárpátaljai magyarság érdeke is.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy Magyarország az elsők között ratifikálta Ukrajna európai uniós társulási megállapodását. Magyarország rendkívül sajnálja, hogy Hollandia egyelőre „blokkolja” a szerződés teljes mértékű életbe lépését. Hozzátette: a hollandiai népszavazás tiszteletben tartása mellett Budapest elvárja a holland kormánytól, hogy megoldást találjon erre a helyzetre.

A határ menti fejlesztésekről szólva a magyar miniszter kiemelte: mindkét országnak az az érdeke, hogy a Beregszászt elkerülő út, valamint a Beregszászt Munkáccsal összekötő út megépüljön. „A magyar kormány készen áll arra, hogy egy 50 millió eurós segélyhitel program keretében biztosítsa az említett beruházások megvalósításához szükséges forrásokat” – jelentette ki.

A Beregsurány és Luzsanka közötti határátkelőről szólva beszámolt arról, hogy az idei év végére megépül a kamionterminál a magyar oldalon. Hozzátette, hogy egy új határátkelő építésének előkészítését is megkezdte közösen Magyarország és Ukrajna Nagyhódos és Nagypalád között. A beruházás megvalósításáért közösen készül a két ország az EU-hoz fordulni támogatásért.

Tájékoztatott továbbá arról is, hogy 2020-ra a magyar M3-as autópálya eléri az ukrán határt.

Kiemelte, hogy a magyar kormány kétmilliárd forintból kárpátaljai gazdaságfejlesztési programot indított. Ennek keretében turisztikai, mezőgazdasági és vállalkozásfejlesztési kategóriákban lehetett pályázni. „14 262 pályázat érkezett összesen. Ezek elbírálása folyamatban van, és még idén ki is fizetjük a kétmilliárd forintot ezekre a projektekre” – mondta.

Szijjártó közölte, hogy a magyar–ukrán kétoldalú kereskedelmi forgalom az idei év első nyolc hónapjában 11 százalékkal nőtt.

Elmondta, hogy ukrán kollégájával megállapodtak az energiabiztonsági együttműködés fokozásáról. „Idén október végéig 567 millió köbméter gázt szállítottunk Ukrajnába. Kértem ukrán kollégám segítségét abban, hogy az Ukrajnán keresztül Magyarországra dízelolajat szállító vezetéket is mielőbb indítsuk újra – tette hozzá.

A környezetvédelmet illetően beszámolt arról, hogy megállapodást kötött a két ország a kárpátaljai aknaszlatinai sóbányáknak a Tisza élővilágára gyakorolt negatív hatásainak kezeléséről.

A miniszter tájékoztatása alapján a magyar Honvéd kórház 20 újabb sebesült ukrán katona gyógykezelését vállalja.

Szijjártó kérte az ukrán külügyminisztert, figyeljen arra, hogy az oktatási törvény módosításával ne érje hátrány a kárpátaljai magyar közösséget.

Az ukrán külügyminiszter köszönetet mondott Magyarországnak a határ menti beruházások támogatásáért, ami szavai szerint új munkahelyeket is teremt a térségben. Háláját fejezte ki továbbá a vízummentesség ügyében az Ukrajna melletti magyar kiállásért, a magyar gázszállításokért, valamint azért, hogy Magyarország aktívan részt vesz az EBESZ megfigyelői munkájában a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus térségében.

Tájékoztatott arról, hogy magyar kollégájával konzultációs tervet írtak alá az elkövetkező két évre.

Klimkin elmondta, hogy Volodimir Hrojszman ukrán miniszterelnök novemberben Magyarországra látogat, ahol részt vesz egy gazdasági fórumon is Debrecenben.

(MTI/Kárpátalja)