Elhagyhatja a diák önként az oktatási intézményt?

2016. november 9., 09:05 , 826. szám

„Másodikos hallgató vagyok egy jogi koledzsben. Jövőre szeretnék egy eltérő profilú felsőoktatási intézménybe felvételizni. Hogy jól felkészülhessek a ZNO-ra, elhatároztam, visszatérek a régi iskolámba, de nem engednek el a koledzsből, egészen pontosan nem adják vissza az általános iskolai kibocsátó bizonyítványomat. Jogukban áll ezt tenni? Hogyan érhetem el, hogy elengedjenek?”

– A Gazdasági, szociális és kulturális jogok nemzetközi egyezségokmányának 13. cikkelye, valamint Ukrajna Alkotmányának 53. cikkelye értelmében nemtől, fajtól, nemzetiségtől, szociális és anyagi helyzettől, a foglalkozás természetétől, jellegétől, világnézettől, párthovatartozástól, vallási meggyőződéstől, egészségi állapottól és egyéb körülményektől függetlenül minden embernek joga van az oktatáshoz.

E jogot hivatott biztosítani az állami és egyéb tulajdonformájú oktatási, tudományos, posztgraduális stb. képzési intézmények kiterjedt hálózata; az oktatási intézmények nyitott jellege; ezért teremtik meg a feltételeit annak, hogy mindenki a képességeinek és érdeklődési körének megfelelő oktatási-nevelési intézményt választhasson; e célt szolgálja a képzési formák sokfélesége (nappali, levelező, esti tagozatos stb. képzés).

A felsőoktatásról törvény 46. cikkelye értelmében a diákot kizárhatják az oktatási intézményből saját kérésére. Ennek az önkéntes kilépésnek a menete nincs hivatalosan megállapítva, ezért az erre vonatkozó kérvényt tetszése szerint írhatja meg, s azt benyújthatja személyesen, de akár postán (ajánlott levélben) is megküldheti a címzettnek.

A lényeg, hogy az ilyen kérvény kétségbevonhatatlan alapot teremt az oktatási intézményből való kizárásra, illetve adott esetben az oktatási intézménnyel kötött szerződés felbontására. A koledzs vezetőségének ilyenkor nincs joga elutasítani az ön kérését, s a kibocsátó bizonyítványt sem tarthatja vissza.

hk