Mi szükséges a piaci élelmiszer-árusításhoz?

2016. november 16., 08:43 , 827. szám

„Saját pavilont szeretnék nyitni a városi piacon, amelyben különféle élelmiszereket árulnék, köztük házi készítésűeket is. Arra lennék kíváncsi, milyen engedélyekre lesz szükségem ehhez azon kívül, hogy bejegyeztetem magam vállalkozóként? Például engedélyt kell kérnem a KÖJÁL-tól?”

– Amennyiben élelmiszerrel kíván kereskedni a piacon, javaslom, hogy alaposan tanulmányozza át A piaci kereskedés szabályai című dokumentumot (Наказ Міністерства Економіки та з питань європейської інтеграції України від 22 березня 2002 р. за N 288/6576 Про затвердження Правил торгівлі на ринках).

A szabályzat 7. pontja értelmében a piac igazgatósága engedélyezteti a helyi önkormányzattal a piac működési rendjét, illetve a területileg illetékes szakszolgálatokkal (közlekedésrendészet, építészeti osztály, köztisztasági és járványügyi szolgálat, tűzoltóság stb.) jóváhagyatja a piac kialakítására és működésére vonatkozó terveket.

Amennyiben tehát ön helyet bérel és élelmiszert árul a piac területén, a kereskedés feltételeiért, a törvények és szabályok betartásáért, a szolgáltatások, illetve az élelmiszerek minőségéért, az állami szabványoknak való megfelelésükért elsősorban az adott piac igazgatósága felel.

A szabályzat 16. pontja értelmében a piaci eladónak fel kell tudnia mutatni a piaci illeték, illetve a piac által nyújtott szolgáltatások megfizetését igazoló dokumentumokat; élelmiszerrel való kereskedés esetén (vállalkozások és vállalkozók számára) a szabályszerűen kiállított személyes egészségügyi könyvecskét; a termékek és áruk minőségét és biztonságosságát igazoló dokumentumok másolatait; déli gyümölcsök esetén a származásukat és növény-egészségügyi ellenőrzésüket igazoló dokumentumok másolatait; valamint a piaci állategészségügyi laboratórium igazolását növényi és állati eredetű termékek forgalmazása esetén. Kereskedési hely bérlése esetén az árusnak rendelkeznie kell a piac igazgatóságával vagy a kereskedési helyet a piactól bérlő főbérlő vállalkozóval kötött bérleti szerződés másolatával.

A piaci eladók az arra jogosult ellenőrző hatóságok és a piac igazgatósága által végzett ellenőrzések során kötelesek felmutatni a fenti dokumentumokat.

hk