Nehézségekkel küzd az egészségügy és a járási sajtó

Ülésezett a Beregszászi Járási Tanács

2016. november 29., 20:37 , 829. szám

November 23-án tartotta soros ülését a Beregszászi Járási Tanács, amelyen közel 20 napirendi pont ügyében döntöttek a képviselők.

Elsőként a törvényesség és a jogrend helyzetéről, illetve a helyi ügyészség munkájáról számolt be Volodimir Zsilkin, a Beregszászi Helyi Ügyészség megbízott vezetője. Majd a számos megvitatandó kérdés között a jelenlévő 26 képviselő egyhangúlag elfogadta a Beregi Hírlap megbízott főszerkesztőjének írásban benyújtott beszámolóját a járási újság 2016. évi működéséről, továbbá jóváhagyták a létszámhiánnyal és finanszírozási gondokkal küszködő lap fejlesztésének programját. Új főszerkesztőt is kell találni a Beregi Hírlap élére, hisz Szemere Judit megbízott főszerkesztő jelezte, nem szeretné a jövőben is betölteni a főszerkesztői tisztséget.

A képviselők megismerkedtek a Beregszászi Járási Kórház vezetőinek az intézmény működésével kapcsolatos beszámolójával, melyből többek között az is kiderült, hogy sürgősen fel kellene újítani a sebészeti osztálynak helyet adó épületet, és be kell fejezni a 75%-ban elkészült A épületet. A kórház a káderkérdések terén komoly gondokkal küzd, hisz az év első kilenc hónapja alatt 103 munkatársuk mondott fel, közöttük 16 orvos, 38 nővér, 29 ápoló és 20 műszaki munkatárs. A távozók helyére csak 61 új dolgozót tudtak felvenni, közöttük 13 orvost, 24 nővért és17 ápolót. A járási tanács több prémium kifizetésére igyekszik ösztönözni az egészségügyi intézmények vezetőit, ezzel is segítve a kis fizetésből élő, leterhelt egészségügyi dolgozókat, továbbá szolgálati lakások felújításával igyekszik javítani a kialakult helyzeten.

Sin József, a Beregszászi Járási Tanács elnöke beszámolt a testületnek Volodimir Omeljan infrastrukturális ügyekért felelős miniszternek a Beregszászi járásban tett látogatásáról. Bejelentette, hogy Volodimir Hrojszman miniszterelnök Budapestre utazó delegációjához csatlakoznak a Beregszászi járás vezetői is, ahol a járást érintő fontos beruházásokról születhetnek döntések.

A tanácsülésen elhangzott, hogy jól halad a Beregszászt elkerülő út nyomvonalába eső földparcellák kivásárlása.

A járási tanács megrendelte a Jánosiban létesített hulladékfeldolgozó üzem továbbépítéséhez szükséges tervdokumentációt. Sin József elmondta, hogy az üzemépítés második ütemtervének befejezéséhez körülbelül 180 millió hrivnyára lenne szükség. Ez ügyben a Beregszászi Járási Állami Közigazgatási Hivatal elnöke, Petruska István Ukrajna Környezetvédelmi és Természeti Erőforrások Minisztériumához fordult, hogy az ökológiai adóból származó bevételekből biztosítsanak forrást a hulladékfeldolgozó üzem építésének befejezéséhez, vagy legalább a folytatásához.

A tanácsülésen a képviselők egyhangúlag szavazták meg azt az államfőhöz címzett nyilatkozatot, melyben az nemzetiségi oktatás korlátozását tervező új oktatási törvény ellen tiltakoznak.

A tanács ezenkívül jelentős összeget szavazott meg a bevételekkel rosszul álló községi tanácsok (Csetfalva, Csoma, Gecse, Halábor, stb.) számára fizetések folyósítására.

A Beregszászi Járási Tanács döntött a testület 2017-es első félévi munkaterve mellett számos más aktuális kérdésről is.

dózsa