Az erdélyi Mezőség a beregszászi folkkocsmában

2016. november 30., 10:14 , 829. szám

A Sodró együttes és a Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet november 24-én folytatta folkkocsma-prog­ram­so­ro­za­tát, melyen a Katalinokat köszöntve az erdélyi Me­ző­ség egy szeletével ismerkedhetett meg a nagyérdemű.

A rendezvényre közel 140 érdeklődő látogatott el. A városban élők mellett a Beregszászi járás több községéből is beutaztak a programra: Gecséből, Kaszonyból, Somból és Jánosiból is érkeztek látogatók. A színvonalas folkesten a Debreceni Népi Együttes táncosai, valamint Szilágyi Antal szamosújvári prímás vezetésével és a Sodró együttes közreműködésével Magyarpalatka, Ördöngősfüzes, Me­ző­ke­szü és Bálványoscsaba táncaival ismerkedhettek meg az érdeklődők.

A szervezők elmondása alapján az idei évadot tematikus évnek tervezték: céljuk a magyar népzenei és néptáncos tájegységeknek a bemutatása. Váradi Enikő szervező elmondta: „Szeretnénk megismertetni a kárpátaljaiakat a magyar tájegységek tánckultúrájának hagyományaival. Ezért az idei folkkocsma-programsorozatot tematikusra építettük fel, a kezdő alkalomkor a hazai muzsikával, illetve a mellettünk élő ruszinok zenei kultúrájával ismerkedhettek meg az érdeklődők, most pedig Erdély egy kisebb szeletét, a Mezőséget próbáltuk megidézni, bemutatni.”

A jó hangulatú folkudvarban Huszár Péter most is gondoskodott a jóízű házi borokról és pálinkákról, Molnár Csillának köszönhetően pedig különleges házi sajtokat lehetett megkóstolni.

A koncertprogramot követően a jelenlévők a táncparketten maguk is megismerkedhettek a mezőségi táncokkal. A Katalinokat is ünneplő táncházban egészen éjszakáig tartó, jó hangulatú mulatság kerekedett.

A rendezvény társszervezője a KMKSZ volt. A szervezők jövő éven is várnak minden érdeklődőt.

Kővári Edina