„Új korszak kezdődik a kárpátaljai magyarság életében”

Közel 900 kárpátaljai vállalkozó kapott anyaországi támogatást

2016. december 6., 13:23 , 830. szám

„Új korszak kezdődik a kárpátaljai magyarság életében, ezt nem túlzás kijelenteni. Itt vannak azok a százak, akik ezt bizonyítani tudják. Ha hozzáveszem önökhöz azt a további sok száz pályázati nyertest és azt a 13 ezer gazdálkodót, akinek a földkataszteri bejegyzését megtámogattuk idén, akkor azt tudjuk mondani: itt van az a sok ezer ember, aki emellett tanúskodik. Soha korábban, legalábbis az elmúlt évtizedekben Kárpátalja ilyen lehetőséghez nem jutott, mint ma” – jelentette ki Magyar Levente, Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériumának gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára, az előtt a magyar minisztérium által meghirdetett kárpátaljai gazdaságfejlesztési program vállalkozásfejlesztési kategóriájában nyertes közel 350 kárpátaljai vállalkozó előtt, akik Beregszászban, a Rákóczi-főiskola átriumában aláírták a támogatási szerződést. A sikeresen pályázó vállalkozások több millió forintos támogatásban részesültek.

Magyar Levente köszöntőbeszédében elmondta: „Ma azt ünnepeljük, hogy több millió forintos támogatásban részesült ez a több száz kárpátaljai magyar vállalkozó, akiken nyugszik Kárpátalja magyar élete, gazdasági rendszere. Ha mindenki csak egy kicsit is, de tud ebből a pénzből előre lépni a maga gazdaságában, a maga vállalkozásában, akkor (...) egy-két éves távlatban – mivel ezt a munkát folytatjuk, egy folyamat kezdetén vagyunk – érezhető javulást fognak hozni Kárpátalja lakosságának az életszínvonalában. A mi ambíciónk, amivel nekikezdtünk ennek a nagy feladatnak Brenzovics elnök úrral karöltve, nem kevesebb mit ez, hogy az itt élő magyar emberek életébe érezhető és a mindennapok szintjén lecsapódó pozitív változást hozzunk. (...) Teljesen reális közös célunk lehet, hogy két-három éven belül, ameddig ebben a programban látunk – 2018 végéig biztosan – egy olyan változást érjünk el, ami mindenkinek az életében kisebb-nagyobb javulást fog eredményezni. (...) Tudjuk és látjuk Budapestről, hogy sok magyarországi számára elképzelhetetlen nehézségekkel terhelt és teli a kárpátaljai magyar lét, és éppen ezért most született meg az a döntés, hogy rugaszkodjunk neki közösen, törjünk ki ebből a nehéz helyzetből. Én adva látom minden feltételét egy ilyen közös vállalkozásnak, sikernek. (...) Aki ma itt pályázati nyertesként jelen van, és alá fogja írni a támogatási szerződést, az már jövő februárban pályázhat a következő támogatásra, és utána folyamatosan 2018 végéig.

Egy olyan vállalkozói réteget fogunk felépíteni, egy olyan perspektívát fogunk nyitni minden gazdálkodó számára, hogy meg fogják önök látni, amiről beszélünk, az valóság, emögött valóságos, forintokban, hrivnyákban megnyilvánuló politikai akarat van.”

Brenzovics László köszönetet mondott a magyar kormánynak és személyesen Orbán Viktor miniszterelnök úrnak, akit a kárpátaljai magyarság jótevőjének nevezett. Elmondta: „Egyáltalán nem volt természetes, hogy ez a program Kárpátalján is beindul, hiszen a magyar kormány számára is világos az, hogy milyen bizonytalan helyzet van ma Kárpátalján, milyen körülmények között kell élnie az itteni magyarságnak, kell vállalkoznia a kárpátaljai magyar vállalkozónak. Azonban amikor ezt a kérdést a vajdasági példára hivatkozva felvetettem miniszterelnök úrnak ez év tavaszán, rögtön támogatásáról biztosította, és azt mondta, hogy forduljak ebben a kérdésben Magyar Leventéhez. Azt követően néhány hét leforgása alatt sikerült kidolgozni és beindítani ezt a programot, fölvenni a megfelelő embereket, és megindult az a folyamat, amelynek a záróakkordján veszünk ma részt. Persze ehhez kellettek önök, kárpátaljai magyar vállalkozók, akik minden nehézség ellenére itt, a szülőföldünkön próbálják megteremteni vállalkozásuk jövőjét, saját maguk, családjuk és a közösség hasznára. Hamarosan alá fogják írni a támogatási szerződést, azonban ezzel a folyamat nem fejeződött be, mert a mostani támogatással, épp úgy, mint a talentummal, jól kell gazdálkodni a saját maguk és a közösség érdekében is. A program folytatódni fog. Az elmúlt héten jártam miniszterelnök úrnál, és szót emeltem annak érdekében, hogy azok, akik érvényes pályázatot adtak be, viszont forráshiány miatt nem kaptak támogatást, szintén részesülhessenek ebben. Azt az ígéretet kaptam, hogy ezt a kérdést meg fogjuk oldani. Mindenki, aki jó pályázatot adott be, az támogatásban részesül. A következő évben pedig még jelentősebb összeg áll majd a pályázók rendelkezésére. Továbbra is számítunk önökre, hogy pályáznak majd, és elérjük, hogy a kárpátaljai magyar vállalkozások olyan lehetőségekhez fognak jutni az elkövetkező két évben, amelyek meg fogják változtatni a kárpátaljai magyarság arculatát.”

Berki Marianna, az „Egán Ede” Kárpátaljai Gazdaságfejlesztési Központ” Jótékonysági Alapítvány igazgatója a pályázattal kapcsolatos technikai részleteket ismertette, majd az összes jelen lévő nyertes pályázóval aláírták a támogatási szerződést. A pályázóknak tíz napon belül kell benyújtaniuk a 20 százalék önrészről szóló igazolást, majd ezt követően folyósítja az alapítvány a vissza nem térítendő támogatás összegét, amelyet vállalkozásaik fejlesztésére, eszközbeszerzésre és más, a pályázatban meghatározott célra használhatnak a nyertes vállalkozók.

Badó Zsolt