Óvodát hozott a Mikulás Viskre

2016. december 7., 15:41 , 830. szám

December 6-án az egykori koronavárosban, Visken átadásra került az új magyar óvoda. Az óvoda-projekt hosszú, több évtizedes nehéz utat tett meg, míg végül 2016-ban mindenki nagy örömére megnyitotta kapuit a gyermekintézmény.

Az óvodát a helyi KMKSZ-alapszervezet kezdte el építtetni, ám a munkálatok a kilencvenes években a nehéz gazdasági helyzet miatt és a segítség hiányában megrekedtek A folytatás a helyi református egyháznak, az önkormányzatok, civil szervezetek, de főként a magyar kormány közel 40 millió forintnyi támogatásának köszönhetően valósulhatott meg.

A hivatalos ünnepi megnyitón Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja fejlesztési feladataiért felelős kormánybiztos elmondta: ez a gyermekintézmény óvoda-iskola komplexumként működik majd, az ide járó óvodások magyar tannyelvű iskolában tanulhatnak tovább. Mindez reményt és hitet tud sugározni az itt élő magyarságnak, hogy érdemes az asszimiláció ellen küzdeni.

Sari József, a KMKSZ Felső-Tisza-vidéki Középszintű Szervezetének elnöke megköszönte a helyi, járási, megyei, anyaországi támogatóknak, hogy segítségükkel közel negyedszázad munkáját, küzdelmét végre siker koronázta.

Lévai Anikó, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet jószolgálati nagykövete kiemelte: az óvoda megépítése egy nagyszerű összefogás eredménye, s amikor kalákában épül valami, akkor a pozitív hozzáállást a későbbiekben is magában fogja hordozni.

Köszöntötte még a megjelenteket Pavlo Nazarij, a Huszti Járási Állami Adminisztráció elnöke, Szabó Péter, Paks város alpolgármestere, Hajovics Jaroszlav, Visk polgármestere.

Majd Héder János, a KRE főjegyzője Isten áldását kérte a közösségre. Hidvégi Üstös Pál az iskola igazgatójának egy Kirgizisztánból érkező diófát adott át jelképesen, mely a növekedést és az életet szimbolizálja.

Végezetül Darvai Csilla, a Kölcsey Ferenc Nevelési és Oktatási Komplexum igazgatója és Jenei Károly helyi református lelkész mondott köszönetet mindenkinek, aki csak egy kicsivel is segítette az óvoda ügyét.

A kis óvodások ünnepi műsorral készültek: tánccal, énekekkel és versekkel köszönték meg a Mikulásnak az új óvodát. Az ünnepség végén Nagy Béla, a KRE főgondnoka, Grezsa István és Lévai Anikó jóvoltából is járt a Mikulás, így rengeteg értékes ajándékkal térhetett haza minden kis apróság.

Váradi Enikő