A parlament megvonta Novinszkij mentelmi jogát

2016. december 8., 16:51

Ukrajna Legfelső Tanácsa hozzájárult a büntetőeljárás megindításához „oligarcha”, az Opozicijnij Blok párt parlamenti frakciójának képviselője ellen – jelentette az Ukrajinszka Pravda.

A Legfőbb Ügyészség indítványát 228 honatya szavazta meg a parlament csütörtöki ülésén. Az Opozicijnij Blok kivételével valamennyi frakciótól érkeztek az indítványt támogató szavazatok.

Novinszkij pártjának képviselői, valamint Andrij Sipko a Vidrodzsennya képviselőcsoporttól nemmel szavazott. A Vidrodzsennya és a Volja Narodu képviselőcsoportok tagjainak többsége nem vett részt a szavazásban. Tartózkodtak a voksolás során Brenzovics László (BPP), Viktor Pinzenik (Narodnij Front frakció, a parlament ügyrendi bizottságának elnöke), valamint Viktor Baloga és Vjacseszlav Konsztantinovszkij független képviselők és Jaroszlav Moszkalenko a Volja Narodu képviselőcsoportból.

A Legfőbb Ügyészség előterjesztését indokolva Jurij Lucenko hangsúlyozta, a parlament hozzájárulására bizonyos nyomozati cselekmények lefolytatásához van szükség, melyekre Novinszkij mentelmi joga miatt eddig nem kerülhetett sor. A legfőbb ügyész jelezte azt is, hogy az ügyészség „nem a vádemelést garantálja, hanem a bíróságot”, amely dönteni hivatott arról, hogy érintett-e vagy sem az oligarcha bűncselekmények elkövetésében.

A Opozicijnij Blok ugyanakkor „politikai megrendelésnek” minősítette az ügyet.

Az Ukrajinszka Pravda emlékeztet, hogy a Legfőbb Ügyészség nem indítványozta Novinszkij előállítását, ezért a rendvédelmi szervek nem vehetik őt őrizetbe.

Korábban a Rada ügyrendi bizottsága úgy foglalt állást, hogy a GPU nem bocsátott a rendelkezésükre elegendő bizonyítékot ahhoz, hogy támogassák Novinszkij mentelmi jogának megvonását. Ugyanakkor az Opozicijnij Blok kivételével valamennyi frakció jelezte, hogy készek hozzájárulni a mentelmi jog megvonásához.

Maga az oligarcha úgy nyilatkozott, hogy kész elfogadni a Legfelső Tanács döntését, nem tervezi elhagyni az országot.

Novinszkijt azzal vádolják, hogy fogva tartotta Drabinka érseket, az elhunyt Volodimir mitropolita segédjét, hogy az utóbbit lemondásra bírják. Az ügy gyanúsítottjai között szerepel Viktor Janukovics volt államfő és Vitalij Zaharcsenko korábbi belügyminiszter is.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)