Bejutott a magyar összefogás listája a román parlamentbe

2016. december 14., 10:07 , 831. szám

Az eddigi legnagyobb frakcióval rendelkező Szociáldemokrata Párt (PSD) fölényesen, a voksok több mint 45 százalékát megszerezve nyerte meg a romániai parlamenti választásokat, az RMDSZ színeiben indult – a Magyar Polgári Párt két jelöltjét is parlamentbe juttató – magyar összefogás a 6 százalékot meghaladó támogatottsággal jutott be a bukaresti törvényhozásba.

A központi választási bizottság (BEC) honlapján közzétett részeredményekből kitűnik, hogy a részvételi arány 39,5 százalékos volt a vasárnapi szavazáson. Az RMDSZ-listára a voksok 6,25 százalékát adták, ami nagyjából megfelel a magyarság országos 6,5 százalékos számaranyának. A Szociáldemokrata Párt több mint 45 százalékkal nyerte meg a választásokat, és szabadelvű szövetségese, az ALDE is kényelmesen bejut a parlamentbe 5,65 százalékkal. A baloldalon így meglesz a kormányalakításhoz szükséges parlamenti többség.

A jobboldalon a Nemzeti Liberális Párt (PNL) 20,04 százalékon áll, az internetgeneráció lázadóit tömörítő, idén alakult Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) pedig 8,83 százalékot ért el. Bejut a bukaresti parlamentbe a Traian Basescu volt államfő vezette Népi Mozgalom Párt (PMP) is, amely 5,34 százalékon áll. Így viszonylag kevés – be nem jutott pártra adott – szavazatot kell újraosztani, és nem valószínű, hogy a szociáldemokraták 45 és fél százaléka 50 fölé emelkedjen.

Liviu Dragnea, a szociáldemokrata párt elnöke győzelmi beszédében vasárnap bejelentette, hogy pártja igényt tart a kormányzásra, és a Calin Popescu Tariceanu vezette liberális ALDE-val akar koalícióra lépni. A román médiában megszólaltatott elemzők szerint nem kizárt, hogy az RMDSZ-t is megpróbálják bevonni a megalakítandó baloldali kormányba.

Megfordult a magyar szavazatok romániai apadási tendenciája – fogalmazott Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke a szövetség vasárnap esti kolozsvári eredményvárójában tartott rövid sajtótájékoztatóján, ahol megköszönte a magyar emberek bizalmát. Szerinte a választás nemcsak arról szól, hogy hány magyar képviselő lesz a parlamentben, hanem arról is, hogy milyen jövőt képzelnek el a régiónak, az országnak, és benne a magyar embereknek. „Az a fontos, hogy a közösségünk jogai megerősödjenek, és újabb jogokkal tudjuk ezeket bővíteni. Holnaptól vár egy olyan munka, ami a következő négy esztendőben nem szólhat egyébről csak a közjóról, közérdekről, és a magyar érdek képviseletéről” – jelentette ki Kelemen Hunor.

(MTI/Kárpátalja)