Hogyan változott a gyermeknevelési segély folyósítása?

2016. december 18., 14:51 , 831. szám

„Azt olvastam, hogy ha a gyermekét egyedül nevelő anya 3000 hrivnyánál többet keres, elveszíti a jogát a gyermeke után járó állami segélyre. Az én fizetésem mintegy 3000 hrivnya, de valójában csak 2200-at kapok kézhez. Akkor nekem nem jár segély? Kérem, magyarázza el az új szabályozást!”

– Valóban változott az idevágó szabályozás oly módon, hogy az állam a támogatást a segélyért folyamodó jövedelmétől tette függővé. Vagyis mostantól az állam nem támogatja a gyermekét egyedül nevelő szülőt, amennyiben annak keresete eléri a maga és a gyermeke számára államilag meghatározott létminimum összegét.

A Legfelső Tanács még 2016. január 24-én módosította az idevágó jogszabályt (Закон України Про державну допомогу сім’ям з дітьми). Ezek szerint a gyermekét egyedül nevelő anyának vagy apának, esetleg az örökbefogadónak a 18 évesnél fiatalabb gyermeke után (amennyiben a gyerek felsőoktatási intézményben tanul, annak befejezéséig, de legfeljebb 23 éves koráig) járó állami támogatás mértéke megegyezik az adott életkorú gyermek számára megállapított létminimum és a családnak a kérelmezést megelőző hat hónap alapján egy főre számított havi átlagjövedelme közötti különbség 100 százalékával.

A segély folyósítása ily módon a család előző hat havi átlagjövedelmének alakulásától függ.

hk