December 22-én szavazhat a parlament a költségvetésről

2016. december 19., 17:17

A tervek szerint csütörtökön, december 22-én tűzi napirendjére Ukrajna Legfelső Tanácsa a 2017. évi költségvetés vitáját második olvasatban – jelentette az UNAN hírügynökség a parlament napirendjét ismertetve.

Az elnöknek a Legfőbb Igazságügyi Tanácsra vonatkozó törvénytervezete mellett ugyancsak csütörtökön tárgyal a parlament a költségvetés elfogadásához kapcsolódó egyéb jogszabályokról is, melyek többek között az ukrajnai befektetési klíma javítására irányulnak.

Az UNIAN emlékeztet, a kormány még november 9-én benyújtotta a parlamentnek a költségvetés módosított tervezetét. A büdzsé bevételi oldala a dokumentum szerint 721,4 milliárd hrivnya, ami 15,1 milliárd hrivnyával több, mint amennyi a büdzsének a honatyák elé terjesztett előző változatában szerepelt. Ugyancsak 15,1 milliárd hrivnyával – 790,4 milliárd hrivnyára nőttek a kiadások is. A költségvetési hiány így változatlanul 77,5 milliárd hrivnya maradt.

A költségvetési tervezet értelmében január 1-jétől 3,2 ezer hrivnyára nő a minimálbér összege. Az intézkedés végrehajtására a költségvetési szféra dolgozóinak körében 28,3 milliárd hrivnya pótlólagos kiadást irányoz elő a büdzsé.

A parlament illetékes bizottsága javasolja a tervezet elfogadását a Legfelső Tanácsnak azt követően, hogy a honatyák megszavazták a büdzséhez kapcsolódó egyéb jogszabályokat, többek között, ami a nyugdíjellátást, a költségvetési és az adótörvénykönyv módosítását, illetve a speciális konfiszkációról szóló tervezet elfogadását illeti.

(unian.ua/Kárpátalja)