Önkormányzati választások: Kárpátalján nagy volt a szavazókedv

2016. december 19., 16:04

Ukrajna 22 megyéjének 143 egyesült területi közösségében tartottak önkormányzati választásokat a hét végén – jelentette az Ukrajinszka Pravda.

Egyebek mellett 76 községben, 46 nagyközségben és 21 városban választottak új típusú önkormányzatot vasárnap.

Az OPORA civil szervezet nem hivatalos adatai szerint megyénkben (79,23%) és Odessza megyében (63,79%) bizonyult a legmagasabbnak a szavazókedv, míg a többi régióban 30-40% körüli volt a részvétel.

Az OPORA, illetve egy másik civil szervezet, az Ukrajnai Választók Bizottsága (KVU) is számos szabálysértésről számolt be. Leggyakrabban a választási kampányt szabályozó előírásokat sértették meg, például tiltott helyen helyeztek el választási anyagokat, melyekről gyakorta hiányzott az eredetükre utaló jelzés, emellett szociális programokat használtak fel kampánycélokra, egyes tisztségviselők pedig nyíltan támogatták a választásokon indulókat. Ugyanakkor az OPORA szerint a választási „jótékonykodás” lényegesen csekélyebb mértékű volt, mint 2015-ben, a legutóbbi önkormányzati választások alkalmával, s a pártok által támogatott jelöltek száma is alacsonyabbnak bizonyult.

Jelezték a civilek azt is, hogy problémák adódtak a választókörzetek kijelölésével, amennyiben egyes körzetek aránytalanul nagyra, mások igen kicsire sikeredtek – bár ez szerintük a részletes törvényi szabályozás hiányának is betudható. Gondok voltak a szavazóhelyiségek állapotával, illetve a szavazóbizottságok munkafeltételeinek biztosításával. Esetenként urnából nem volt elegendő, máskor a szavazóhelyiségek fűtésével, állapotával akadtak gondok.

Kárpátalján a szolyvai járási Polenán (Poljana), illetve a környező társult községekben járulhattak az urnákhoz a szavazók. Történtek szabálytalanságok megyénkben is, bár összességében nyugodtan telt a szavazás napja. Jellemzően apróbb szabálysértésekről érkeztek jelentések. Például az előírásoknak megfelelően minden szavazókörzetet elláttak webkamerákkal, egy esetben gondot okozott azonban, hogy a kamerát éppen a szavazófülkék fölé szerelték, miáltal kétség férhetett a szavazás titkosságához. Végül a szavazófülkék letakarásával sikerült orvosolni a problémát. A KVU azt írja weboldalán, hogy egy esetben szavazatvásárlás miatt büntetőeljárás indult.

A választást a mukachevo.net tájékoztatása szerint Ivan Drohobeckij, az eddigi polenai községvezető nyerte a szavazatok 63 százalékával.

Ukrajnában tart a decentralizáció, melynek keretében a megyékben a jelenleginél nagyobb járások (povitok) és több települést egyesítő úgynevezett egyesült területi közösségek jönnek létre.

(pravda.com.ua/cvu.org.ua/oporaua.org/mukachevo.net/Kárpátalja)