Hontareva szerint legalább egy év kell a Privatbank stabilizálásához

2016. december 21., 14:06

Az államosított Privatbank stabilizálásának folyamata 1–3 évet vehet igénybe – jelentette ki Valerija Hontareva, az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) elnöke az Ukrajina tévécsatorna kedd esti műsorában, melyet a Dzerkalo Tizsnya (DT) hetilap internetes változata ismertet.

„Úgy gondolom, a Privatbanknak meg lesz az ára, és el lehet majd adni… Számításaim szerint ez legalább egy, de legfeljebb három évet vesz igénybe” – közölte, hozzátéve, hogy a bank új vezetőségébe külföldi menedzsereket is bevonnak.

„A bank nem szűnt meg gazdasági vállalkozásnak lenni, nem rendeltük el a felszámolását, hanem garanciát vállaltunk minden lakossági betétre. Most a bank tőkéjét állampapírok fogják képezni, új erős menedzsmentje és felügyelő bizottsága lesz külföldi szakemberekkel, akik segítenek ennek a pénzintézetnek az átalakulásában” – biztosított Hontareva.

A DT emlékeztet, hogy a miniszteri kabinet december 18-án döntött a Privatbank államosításáról. Később Olekszandr Daniljuk pénzügyminiszter közölte, hogy miután stabilizálták, el kívánják adni a Privatbankot.

(zn.ua/Kárpátalja)