A NAZK-nak nincs hozzáférése az SZBU munkatársainak elektronikus vagyonbevallásaihoz

2016. december 23., 09:30

Az Ukrán Korrupció-megelőzési Nemzeti Ügynökség (NAZK) egyetlen tagjának sincs hozzáférése az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) munkatársainak elektronikus vagyonbevallásaihoz, melyeket titkosítottak – közölte Natalija Korcsak, a NAZK vezetője a Szabadság Rádió és az UA:Persij tévécsatorna közös műsora, a Szhemi (Sémák) riportjában.

„Az ilyen deklarációkkal csak azok a személyek dolgozhatnak, akik hozzáféréssel rendelkeznek államtitkokhoz. A NAZK-ban egyelőre senkinek nincs hozzáférése államtitkokhoz” – ismerte el Korcsak az újságírók kérdésére.

Ily módon a NAZK, az a szerv, amelynek a korrupcióra utaló jelek után kutatva át kell vizsgálnia a bevallásokban közölt tényeket, nem rendelkezik hozzáféréssel az SZBU munkatársainak deklarációihoz – mutat rá a Szabadság Rádió.

„Az SZBU biztosított egy helyiséget, amely le van pecsételve, ebben találhatók az adott tisztviselők elektronikus vagyonbevallásai. Vagyis az SZBU munkatársai kitöltötték az elektronikus deklarációkat, de egyelőre ezek a deklarációk ebben a lepecsételt helyiségben találhatók” – tette hozzá Natalija Korcsak.

„Az SZBU-nak vannak kémelhárítási tevékenységet végző munkatársai, és a vonatkozó törvény védi a személyükkel és a tevékenységük finanszírozásával összefüggő információkat. Ugyanakkor a biztonsági szolgálat vezetői és nyilvánosan tevékenykedő munkatársai nem tartoznak ebbe a kategóriába” – közölte Viktor Csumak, A korrupció megelőzéséről törvény társszerzője.

A Transparency International Ukrajina nemzetközi korrupcióellenes civil szervezet képviselői szerint Az SZBU álláspontja ellentétes az elektronikus vagyonbevallásról rendelkező törvény szellemével. Hasonló véleményen vannak a Центр протидії корупції (Korrupcióellenes Központ) elnevezésű civil szervezet jogászai. Korábban ez a szervezet is lobbizott az elektronikus vagyonbevallás bevezetéséért, most arra készülnek, hogy a bíróságon támadják meg a titkosszolgálat munkatársainak vagyonára vonatkozó információk titkosítását.

(radiosvoboda.org/Kárpátalja)